22
09/2011
0

Téli padlizsánkrém: majdnem zakuszka


Senki másnál nem ettem még ilyen padlizsánkrémet. Ez az anyai nagyanyám receptje, ő mindig csak ilyet készített, talán a könnyebben emészthetősége miatt.

A zakuszkától az különbözteti meg, hogy nem kell belefőzni a hagymát. Az frissen kerül bele, amikor megbontunk egy-egy üveget. A téli padlizsánkrémet szigorúan lila hagymával szabad kínálni, attól friss lesz és ropogós. Mellé, szerintem, valamilyen feta-szerű sajtot kell enni, ha éppen kéznél van, természetesen telemeát.

Ízre teljesen más, mint a zakuszka. Avatott szemek látványra is meg tudják különböztetni a két, látszólag teljesen egyforma masszát: pont a hagyma az, ami elárulja a zakuszkát, bármennyire is szétfőtt benne. Bár Zs már saját szisztémát alakított ki a megkülönböztetésre: szerinte ebben sokkal több a mag.

A z előre befőzött paradicsomlé gyorsítja a folyamatot, nem kell megvárni, míg a paradicsom is besűrűsödik.

A tetejére kerülő olajat evés előtt le kell önteni róla, az pusztán az eltarthatóságát biztosítja.

Hozzávalók:

10 kg padlizsán
5 kg paradicsom, vagy 1 l sűrítmény
3 kg pritamin
2 l olaj + 0,5 l a tetejére

1 ek bors
6-7 babérlevél
1 tk nátrium-benzoát

A padlizsánt megsütjük, megpucoljuk, ledaráljuk. A pritamint megmossuk, kivágjuk a magházát, ledaráljuk. Egy nagy lábosban addig főzzük, míg elfövi a levét. (Akkor jó, ha közében fakanállal húzunk egy vonalat, látszik az edény alja és serceg.)

Ekkor beletesszük a paradicsomot és a padlizsánt, sózzuk, beletesszük a fűszereket, belekeverjük a 2 l olajat. Egy nagy fakanállal állandóan kevergetve felforraljuk, majd kis lángos főzzük 1-1,5 órát. Addig, míg szemmel láthatóan egybe főzz az egész. A végén belekeverjük a két kanálnyi vízben feloldott nátrium-benzoátot, és csírátlanított üvegekbe töltjük. Tetejére befedjük a forró olajjal, rácsavarjuk a tetőket, és száraz dunsztba tesszük.

Folyt. köv.
Első rész: A zakuszkáról - majdnem minden
Második rész: Zakuszka-terv: klasszikus zakuszka
Negyedik rész: Paszulyos zakuszka, gombás zakuszka

Címkék: reggeli-vacsora

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr415593623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása