31
01/2017
2

17 tipp arra, hogyan dobd fel a krumplipürét

pure.jpgFotó: Krumpli Béla

Van pár étel, amely fillérekbe kerül, nálunk azonban nem azért kerül az asztalra, hanem mert imádjuk. Ilyen a krumplipüré. Nem mint köret, hanem teljes értékű, önálló fogás. Nem bírunk betelni vele.

A krumplipürét szinte soha nem tervezem előre, egyszerűen csak jön a vágy, hogy enni kellene, és mi nem állunk ellen. Ilyenkor kicsit meg szoktam „bolondítani”, mert roppant élvezzük, ahogy a krumpliba beleolvadnak az ízek, kiegészítik egymást, vagy éppen kiemeli egyik a másikat. Nem utolsósorban maradékhasznosításra is kitűnő módszer. Ugye megvan, amikor pár olajbogyó kallódik az üveg alján, és sehogy se akar elfogyni? Nos, olyankor jöhet a krumplipüré!

Olvasd el, hogyan dobhatod fel az egyszerű vasárnapi rántott húst.

Az alap krumplipürével megpucolom a krumplit, kockákra vágom. Sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, langyos tejet és puha vajat adok hozzá, és elektromos habverővel habosra keverem.

A puccosabb krumplipürékbe tej és/vagy vaj helyett a következőket szoktam keverni:
- reszelt sajtot – érett chedart például a kész krumplipürébe
- morzsolt kéksajtot - a kész krumplipürébe
- tejszínes sajtkrémet - vaj helyett
- juhtúrót - a kész krumplipürébe
- joghurtot - tej helyett
- tormát - akár ezek közül valamelyiket, a kész krumplipürébe
- zaatar fűszerkeveréket - a kész krumplipürébe, recept itt
- apróra vágott tárkonyt - a kész krumplipürébe
- pestot - gyakorlatilag bármilyen zöldfűszerből készült pestóval finom. De akár ezzel a paradicsomossal is.
- sült céklapürét - a céklát megmosom, félbevágom. Sózom, pici olívaolajjal meglocsolom, és 200 fokos sütőben puhára megsütöm. Kiveszem, picit hűtöm, majd botmixerrel pürésítem, és a kész krumplipürébe keverem. A fotón is ez van
- sültpaprikát - recept itt
- barnított vajat -  vastag aljú lábasban felteszem a vajat főni, és állandó keverés mellett addig pirítom, ameddig illatos lesz, és kis, apró barna darabok válnak ki belőle
- olívaolajat – csak nagyon minőségi, finom olajjal érdemes kipróbálni, vaj helyett
- olajos chilit - a kész krumplipürébe
- olajbogyót – apróra vágva, a kész krumplipürébe
- kapribogyót - a kész krumplipürébe
- szardellát - villával szétnyomom, úgy keverem a krumplihoz

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

Címkék: gomba főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9712161677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2017.02.02. 14:30:46

A két legjobb ötlet kimaradt:
1. A vajban, amit a pürébe szántunk, megpárolunk személyenként 6-8 gerezd fokhagymát. A eljárást nagyon kis lángon, legalább 6-8 percig végezzük, és vigyázzunk, hogy a vaj ne égjen meg, csak megbarnuljon. A továbbiakban ezt használjuk a püré készítéséhez.
2. A krumpli kb 1/3-át kitevő zeller gumót apró kockákra darabolunk, és a megfelelő mennyiségű vajban puhára pároljuk. Befejezést lásd, mint fenn.

Petrás Rudolf 2017.03.13. 07:35:23

Elkészített sütőtök belsejéből kb. negyed résznyit keverjünk a pürébe.
süti beállítások módosítása