05
07/2016
0

A minőség dicsőítése: crémet d'Anjou

cremet2_b.jpg

Hétfőn a Tour harmadik szakasza rettenetesen hosszú, 222 kilométer volt. A versenyzők nem siették el, a célegyenesig ráérősen tekertek.  Az utolsó kilométereken volt egy kis hajrá, végül Cavendish haladt át elsőként a célvonalon. A sárga trikót Peter Sagan  őrizte meg.

Ma már a festői szépségű Pays de la Loire régióban tekernek. Az idei Tournak ez a leghosszabb szakasza, 232 km. A régió bővelkedik helyi specialitásokban, sokszínű konyha jellemzi, mondjuk ezzel nem mondtam semmit:). Hogy megfoghatóbb legyen a dolog: innen származik többek között a clafoutis, a rillette.

A mai desszert Anjouból származik, és hát ennél puritánabb édességet aligha lehetne kitalálni. Imádom, amikor valami ennyire egyszerű, és pont így büszkék rá. Nem cicomázzák, bonyolítják agyon. Szóval ott van a nagyon jó minőségű, fromage blanc, amit összekevernek a szintén extra minőségű tejszínnel, picit édesítik, és friss gyümölcsöt kínálnak mellé. Ennyi. Ám ahhoz, hogy ez a végtelenül egyszerű desszert emlékezetes maradjon, - nem győzöm hangsúlyozni –, nagyon-nagyon jó minőségű tejtermékből kell, hogy készüljön.

Itthon nincs ugyan fromage blanc, van helyette tehéntúró. Arról már írtam, hogy a Komjádi piacon szerintem a város egyik legjobbikát kapni. Ugyanott, a tejesnél van tejszín is. Igazi, zsíros, ami 4 perc alatt verődik fel. Ebből a kettőből készült a Tour negyedik szakaszára a desszert, aminek szerintem a fiúk is nagyon örülnének:)

Anjouban picit másképp készül: miután a fromage blanc sokkal „vizesebb”, mint a tehéntúró, kevesebb tejszínnel keverik, majd hagyják lecsöpögni. Itthon erre nincs szükség.

Lantos Judit egyszerűen gyönyörű tányérjában és kanalában a crémet méltó kísérőjére leltem:)

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró – friss, zsíros, házi
2,5 dl habtejszín – friss, nem zacskós, nem dobozos
3 ek méz
bármilyen idénygyümölcs

A túrót összetöröm, és elkeverem benne a mézet. A tejszínt felverem, óvatosan összekeverem a túróval. Zárt dobozban hűtőbe teszem 1-2 órára, majd tálalom. Gyümölcsöt kínálok mellé.

Holnap Mamma következik.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr668866712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása