29
06/2016
3

Mérges gombát ettünk?*

 sultkeseru2.jpg

Nem, de keserűt igen. Milyen íze van a keserűgombának? Hát keserűgombaíze. Nem hasonlítható máshoz, és igen, kicsit keserű.

Nem, nem mérgező gomba, bár több gombás könyv azt állítja, hogy nem fogyasztható. Túl sok felhasználási módja nem ismert, Erdélyben is leginkább juhtúróval és szalonnával töltik meg a kalapokat, és parázson, sütőben, vaslapon megsütik. És élvezik, hogy keserű:)

Keserűségét különböző trükkökkel állítólag lehet csökkenteni, de akkor a lényegéből veszít. Ha kóstoltátok, vagy úgy gondoljátok, hogy nem szeretitek, ne főzzétek agyon, inkább vásároljatok csiperkét.

Én nagyon-nagyon szeretem. Sajnos Magyarországon kevésbé ismert gombafajról van szó, legalábbis én még nem találkoztam vele piacon. Ha facebookon Kolozsvárról Budapestre utazó ismerősöket keresek, szinte biztos, hogy keserűgombát kellene hozni. Idén szerencsére sikerült a művelet: volt gomba, meg szállító, ezúttal is köszönöm mindenkinek.

Az első adagot természetesen hagyományosan ettük meg, a másodikat Krmplnak tojással, szalonnával készítettem. A harmadikból pedig ilyen színes ebéd lett, gyönyörűség volt ránézni, meg elfogyasztani is.

Hozzávalók:
1/2 kg keserűgomba
1 piros kaliforniai paprika
2-3 ek juhtúró
kis csokor zöld koriander (vagy petrezselyem, esetleg bazsalikom, stb)
olaj

A gombát és a paprikát csíkokra vágom. Kevés olajat öntök egy serpenyőbe, beledobom a paprikát és a gombát, és kb 10 percig kevergetve sütöm. Ekkor megszórom bőven juhtúróval, hagyom, hogy megolvadjon. Meghintem apróra vágott korianderrel, és azonnal tálalom. Paradicsomot, uborkát kínálok mellé.

*legutóbb bejött a kicsit félreérthető cím, most is reménykedem benne:) A bejegyzés valódi címe: Keserűgomba paprikával, zöld korianderrel

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr698854392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

velőtanya 2016.06.30. 11:17:45

"Sajnos Magyarországon kevésbé ismert gombafajról van szó"
Nem szeretnék senkit megbántani, de Magyarország nem ér véget a Nagykörútnál:)
A keserűgomba az egyik leggyakoribb faj a magyar erdőkben, a Mátrában-Bükkben pl. sokszor előfordul, hogy fél óra alatt bejárható területen százszámra virítanak a fehér kalapok. Ráadásul a látványosabb kalapos gombák közül talán a legtovább bírja a szárazságot, ezért a mostanában sajnos gyakori aszályos időszakokban is sokáig megtalálható, amikor a többi faj már feladta.
Viszont a piaci árusítása szerintem nem engedélyezett (ebben nem vagyok egészen naprakész, régebben biztosan így volt), ott tényleg nem sok esély van találni. És az is kétségtelen, hogy a fogyasztás kultúrája visszaszorult, ma sokkal kevesebben eszik, mint régen. De begyűjteni egyáltalán nem nehéz, csak ki kell menni az erdőbe.

Fikkentáger 2016.06.30. 11:17:47

Nem azért nem találkoztál vele piacon, mert kevésbé ismert, hanem azért mert az érvényes jogszabály szerint a keserűgomba nem tartozik az árusítható fajok közé.

leopolderika 2016.06.30. 11:22:03

@velőtanya: a Mátrába, meg a Bükkbe nem járunk hetente:) Azóta kiderült, hogy valóban nem árusítható, nem tudtam, hogy létezik ilyen jogszabály.
süti beállítások módosítása