07/20140
Tour de Serpenyő 2014: niflettes
Fotó: Krumpli Béla
A Tour de France idei egyetlen időfutamát a világbajnok Tony Martin nyerte. Az összetettben a 37 éves Jean-Christophe Péraud lépett előre, megszerezte a második helyet. A sárga trikós Vincenzo Nibalinak nem volt túl sok aggódni valója, már akkora előnnyel vezetett összetettben. Emiatt elég óvatosan is kezdett, de később felgyorsult és a negyedik lett - írták a tegnapi összefoglalóban.
A Tour de France eredményeiért szerencsére már nem kel izgulnunk, legfeljebb a mai nap győztese kérdés még. Mára ugyanis kijut az izgalomból: a forma-1 rajongók a kedvenc pilótájuknak, az egész ország pedig a férfi vízilabda válogatottnak szurkolhat.
Nálunk az ebéd tejfölös rókagomba paprikás lesz, az képviseli a magyar vonalat, a desszert még a franciáké.
Amikor gondolkodtam és keresgéltem, hogy mit is lehetne készíteni erre a nagy napra, - hogy desszertet, az nem volt kérdés -, akkor derült ki, hogy több mindent már megsütöttem. Vagy amit én nem, azt chilii vagy Mamma. Szóval nem volt egyszerű, aztán végre kiválasztottam ezt a szuper desszertet, majd most jöttem rá, hogy ehhez nagyon hasonló is volt már, dehát tudjuk: nincs új a nap alatt. A niflettes közeli rokona a portugál pastel de natanak, különleges a narancsvirágvíztől lesz, amit a krémbe kevernek.
A niflettes állítólag az árvák süteménye volt, azaz ezzel próbálták vigasztalni őket: "ne flete", azaz ne sírj mondták, amikor átnyújtották a süteményt.
A leveles tésztát nem magam készítettem, a cukrászkrém viszont a világ egyik legfinomabb krémje, ezt érdemes megjegyezni, jól jöhet még!
Hozzávalók:
a krémhez:
0,5 l tej (jó zsíros)
12 dkg cukor
4 dkg keméynítő
1 vaníliarúd (most kivonatot használtam)
5 tojás sárgája
1,5 ek narancsvirágvíz
A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével, közben a cukrot simára keverjük a tojássárgákkal és a keményítővel. A forró tejet óvatosan ráöntjük a tojássárgákra, majd visszatesszük a tűzre állandóan kevergetve. Ha besűrűsödött (pár perc az egész), levesszük, belekeverjük a narancsvirágvizet lefedjük egy fóliával, hogy ne bőrösödjön be, és félretesszük.
Az előre kinyújtott leveles tésztából (ennyi krémhez 2 adag) korongokat vágunk egy pohárral, közepükre helyezünk egy-egy kiskanál krémet és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A 2014-es Tour de Serpenyőnek ezzel vége, a Chilli, Al dente, Mamma, Lorien és a magam nevében köszönjük a figyelmet. Ha minden igaz, legközelebb augusztusban találkozunk!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.