12
04/2011
0

Chouquettes - mit tudnak ezek a franciák?



Fotó: Krumpli Béla

Ennél egyszerűbben már aligha lehet. A képviselőfánk tésztája megszórva jégcukorral, és kész is egy újabb sütemény. Abból a fajtából, amiből az ember reggelente vesz néhány darabot. Papírzacskóban nyomják a kezébe, a zacskó aljáról - ha már elfogyott a tészta - össze lehet gyűjtögetni a lehullott cukrokat. Az ilyen egyszerű, elegáns süteményekre csak a franciák képesek... Én vaníliásan szeretem, a tésztájába teszek egy kevés vaníliakivonatot.

A chouquettet minden nélkül, önmagában kell megkóstolni. Nem kell bele krém, nem kell a tetejére csokoládé, bár ez utóbbival meg szokták szórni. És nem szabad eltenni másnapra. Frissen kell majszolgatni a reggeli kávé mellé...

Ha egyszer mégiscsak lesz egy cukrászdám, chouquettet mindenképpen készítek. Lazán beleömlesztem egy nagy üvegtartályba, és onnan árulom majd.

Hozzávalók:

250 ml víz
1 púpozott tk cukor
fél kávéskanál só
10 dkg vaj
15 dkg liszt
öt tojás
1 tk vaníliakivonat
jégcukor

A vizet, a cukrot, a sót és a vajat tegyük egy lábosba, forraljuk fel. Ha minden elolvadt, szórjuk bele a lisztet, öntsük bele a vaníliakivonatot, és keverjük jól össze, míg massza lesz belőle. Keverjük még egy-két percig, míg cipóvá össze nem áll, vegyük le a tűztől, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket jól dolgozzuk bele a masszába.

A masszából sütőpapírra kiskanállal tegyünk, vagy nyomózsákból nyomjunk 4-5 cm-es halmokat, kis távolságot hagyva közöttük. Szórjuk meg jégcukorral, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Kb. 15-20 perc alatt sülnek meg, az első tíz percben nem nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesnek a fánkocskák.

Címkék: aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr965593669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása