02/20122
Pita
Forrás: Krumpli Béla
Az ilyen alaprecepteknél nem is szoktam tovább keresgélni: ha benne van a Szakácsok könyvében, onnan elkészítem, annál jobbat úgysem biztos, hogy találok.
A pita is ide tartozik, ezen nincs túl sok variálási lehetőség. A kelesztési idővel lehet játszani. Mert ha igaz, hogy a kenyér annál finomabb, minél többet kel (az ízanyagoknak van idejük kialakulni), akkor ez a pitára is áll. Tehát ha van időm, este összeállítom a kovászt, és reggelig hidegben kelesztem. Majd követem a Szakácsok könyvét.
Csak akkor érdemes elkezdeni, ha a sütő képes 220 fokra felmelegedni. Különben nem púposodik fel a kenyérkénk.
Annyira szeretem, ahogy a pita felpúposodik a sütőben, hogy legtöbbször minimum három adagot sütök. Ilyenkor mindig jó sok vendéget hívunk, hogy el is fogyjon. A piták mellé azért szoktam készíteni ezt-azt.
Hozzávalók: (egy adaghoz, 10-12 pitához)
a kovászhoz:
3-4 g friss élesztő
125 g 30°C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt (BL80)
Elkeverem az élesztőt a vízzel, majd hozzáadom a lisztet, eldolgozom. Letakarva vagy hűtőben kelesztem 8-10 órát, vagy meleg helyen 1,5 órát.
a tésztához:
195 g 22°C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só
A tésztához összekeverem a hozzávalókat a kovásszal, letakarva pihentetem 10 percet, majd megdagasztom. További eEgy órát pihentetem meleg helyen.
A sütőt 220 fokra előmelegítem, benne hagyok egy tepsit, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett deszkán a megkelt tésztát 10-12 részre osztom, gömb alakúvá formálom és 15 percet pihentetem. Ezután egyesével sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtom, és 2 percig pihentetem.
A forró tepsit kiveszem, ráhelyezem a tésztakorongokat, becsukom a sütőt és kb 5 percig sütöm, amíg egy kis színt kap és felfúvódik. Kiveszem, konyharuhával betakarom, és hagyom kihűlni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Lisa 2012.02.09. 12:00:35
Megnéztem a repjegyes bejegyzést is, utána fogok járni, lehet hogy szükségem lesz rá. Érdekes nem? Keresek kenyeret és találok repjegyet:) További áldást a sütésedre és főzésedre. Lisa