23
11/2011
2

Halva, halwa, halava

Fotó: Krumpli Béla

Váncsa István szerint - miután halva arabul annyit tesz, mint édes - minden ami édes, az halva. Ha ennyire nem is tág fogalom, tény, hogy Kelet-Európától Indiáig minden országban találunk halvát.

Romániában a legelterjedtebb napraforgóból készül, van natúr és kakaós változata. Elég megosztó édesség: vagy imádják, vagy egyáltalán nem szeretik az emberek. Rendszerváltás előtt tuti ajándék volt a magyarországi rokonoknak a fehér frottírzoknik mellett. Kicsit keletebbre már szélesebb a halva-választék, Görögországban legalább öt féle változatát ismerik. Készítenek halvát szezámmagból, de egyfajta friss sajtból is. Görögországban halvának nevezik a tojásfehérjéből készült csemegét is, amit máshol törökmézként, vagy nugátként ismernek..

Törökországban a 13. századból maradtak feljegyzések a halváról, két, igencsak elterjedt változatáról. Népszerűsége ma is töretlen, főképpen születésnapokon, és halotti torokon fogyasztják.

A halvának különböző változatait ismerik a Távol-Keleten is, Indiában pedig az egyik legismertebb és legkedveltebb desszert. Búzadarából vagy sárgarépából készítik, mazsolával, kardamonnal, különböző olajos magvakkal ízesítik.

Az alapot roppant egyszerű elkészíteni, amit aztán végtelen módon lehet ízesíteni. Össze lehet keverni gránátalmamaggal, vagy dióval, mogyoróval, mandulával. Lehet rá szórni kandírozott magvakat, de kínálhatjuk befőttel, lekvárral, sült birsalmával, vagy görög joghurttal.

A recept megjelent a wellingtoni Hírmondó júniusi számában is.

Hozzávalók:

17 dkg gríz
5 dkg vaj
100 dkg cukor
4 dl víz
csipetnyi só

A vajat egy serpenyőben megolvasztom, rászórom a grízt, és állandóan kevergetve aranybarnára pirítom. Ekkor felöntöm vízzel, beleszórom a cukrot és a sót, és kis lángon addig kevergetem, míg besűrűsödik. Letakarva 10 percig állni hagyom, majd ízesítem.

Címkék: puding

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr595593602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2011.11.25. 12:18:04

A román félét már kóstoltam. Semmi bajnem volt vele, csak száraz, mint a szalma.

Mindennapi Manna 2011.11.26. 21:10:22

Nem is emlékszem már pontosan, nekem soha nem volt kedvencem.
süti beállítások módosítása