24
10/2011
2

Fűszeres, sült birsalma

Fotó: Krumpli Béla

Minden várakozásomat felülmúlta ez a sült birsalma. És talán ez volt a legeslegnagyobb kedvenc a tányérról is.

A színe alapján senki nem jött rá, hogy mi az, viszont vicces volt, hogy akik nem kérdezték, hogy milyen sorrend alapján egyék a falatkákat, azok szinte kivétel nélkül ezt kapták be elsőnek, holott ezt szántuk desszertnek.

A borecet mellett kardamommal fűszereztem, ezektől lett olyan izgalmas, ismerős, de mégis ismeretlen ízű falatka ez. Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de mindenképpen érdemes kipróbálni.

Mivel tudtam, hogy hamarosan elfogy, nem próbálkoztam a tartósítással, hűtőben tároltuk. Szerintem, ha követjük a szokásos módszert: forrón tesszük üvegekbe, rátöltjük a forró szirupot és kidunsztoljuk, biztosan eláll jó sokáig. Feltéve, ha nem járunk rá. Önmagában is nagyon finom, de különböző felfújtak, pudingok, vagy akár húsok mellé is kínálhatjuk.


WÁ,köszönöm az ötletelést:)))

Hozzávalók:

2 kg birsalma
45 dkg cukor minden fél liter birs alapléhez
6 zöld kardamom hüvelyből a magok
5-8 ek borecet (Tokaji borecet aszúból)

A birsalmákat megmosom, zöldségpucolóval meghámozom, és kivágom a magházukat. A héjat meg a magházakat másfél liter vízben főzöm kb egy órát. A birs alaplevet leszűröm, megmérem, és fél literenként hozzáöntök 45 dkg cukrot. (Egy literhez 90 dkg-ot.) Beleteszem az apróra tört kardamom magokat, a birsalmát, és 15 percig főzöm, majd annyi borecetet öntök bele kanalanként, amennyivel szerintem már pikáns, de még nem savanyú. Még kb 10-15 percig főzöm, majd átteszem egy hőálló tálba, annyi levet öntök rá, hogy az alján legyen egy kevés, és fólia alatt, 200 fokra előmelegített sütőben fél órát sütöm, majd 170 fokon további 1-1,5 órát.

Üvegekbe gyömöszölöm, ráöntöm a maradék levet, és hűtőben tárolom. Tálalás előtt a birsalmákat lecsöpögtetem, és úgy kínálom. A léből más finomságot készítek, hamarosan kiderül, hogy mit.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr515593614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foodafok 2011.10.30. 20:50:51

Szeretem azt amit csinálsz. Igazi profi munka.

Mindennapi Manna 2011.11.02. 21:55:27

Köszönöm.
süti beállítások módosítása