04/20113
Tárkonyos bárányleves
Fotó: Krumpli Béla
Kész, tegnap elfogyott a medvehagymánk, a Paszulyon több medvehagymás étel idén már nem lesz. Nem tartósítottam, mert tavaly rájöttem, hogy vannak olyan ételek, amelyekkel telítődöm a szezonban, eltéve már nem esnek olyan jól. Ilyen a medvehagyma is.
Meg a bárány, ami nekem szintén tavaszi étel. Emiatt most már számlálom a napokat a böjt végéig, vágyom egy kis bárányhúsra. Két-három bárányos ételre, utána ismét jöhetnek a zöldségek. Kapunk egy bárányt, éppen elég lesz, hogy megteljek. A combját lesütjük egyben, az apróhúsból zöld bárányt főzök, a belsőségekből pástétom készül, a csontos részeiből tárkonyos bárányleves.
Nekem mindig van itthon ecetes tárkonyom, de persze lehet helyettesíteni friss tárkonnyal és ecettel.
Úgy tűnik, a következő hetekben a Paszuly bárányos korszaka következik.
Hozzávalók:
egy kiló húsos báránycsont
egy marék rizs
1-2 ek apróra vágott ecetes tárkony (közben kóstoljuk meg!)
1 tojássárgája
só
A húsos csontokat kb egy liternyi vízben felteszem főni. Ha megfőttek, a csontokról leszedem a húst, visszateszem a csontlébe. Felforralom, beleteszem a rizst, a tárkonyt, sózom, és megfőzöm. Ha kell teszek bele még ecetes tárkonyt, majd egy kevés levessel elkeverem a nyers tojássárgáját. (Ha kell, előtte picit hűtöm a levest, hogy a tojás ne főjön meg.) Visszateszem a levesbe, felmelegítem, de már nem forralom, hogy a tojássárgája ne ugorjon össze. Tálalom.
A recept a wellingtoni hírmondó áprilisi számában jelent meg.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Judit 2011.04.21. 13:43:46
Nálunk is fog készülni.
Nagyon szép húsvétot!