01
04/2010
1

Tavaszlényege: zöld csirke




Erdélyben (Romániában) húsvétkor bárányt esznek. Nyilván nem mindenki, de viszonylag sokan vásárolnak ilyenkor egész bárányt, szigorúan szopós bárányt, vagyis olyat, amelyik még nem evett füvet. Ennek a húsa zsenge, omlós, íze fényévekre van a birka húsáétól.

A bárányból húsvét vasárnapján töltött vagy sült bárány készül, a belsőségekből báránysajt. A fel nem használt, lehulló darabokból pedig húsvét másnapján főzik ezt a hagyományos ételt, a Stufat de mielt, ami egy ragu rengeteg zöldhagymával és zöld fokhagymával, kevés paradicsomlével. Elképesztően finom, a tavasz lényege benne van.

Hát valami ilyen tavaszlényegét akartam készíteni csirkehúsból. Pici bárányízt is csempésztem bele, a bordákról levágott faggyús részt belefőztem. Nagyon finom lett a báránytól, de csak csirkéből is érdemes elkészíteni. Vagy csak bárányból, az apróbb darabokból.

Hozzávalók:
egy nagy csokor zöld fokhagyma
egy-két csokor zöldhagyma
négy evőkanál olaj
kb. egy-másfél kiló csirkehús


A húst előkészítem: megtisztítom, megmosom, megtörölgetem. A hagymákat megtisztítom, megmosom, karikákra vágom. Az olajat felforrósítom, rádobom a hagymákat és megdinsztelem és a lábosban az egyik felére húzom a fakanállal. A lábos másik felén az olajon hirtelen megsütöm a hús minden oldalát. Felöntöm annyi vízzel, hogy körülbelül a hús feléig érjen és fedő alatt puhára főzöm.

Puliszkával, krumplival vagy friss kenyérrel tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr85593740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ottis 2010.04.03. 07:14:16

Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!
süti beállítások módosítása