11/201011
Kardamomos birslikőr - karácsonykor kötelező
Fotó: Krumpli Béla
Rendhagyó recept következik, ezt a likőrt ugyanis nem én készítettem. Szigorúan anyukám csinálja, sok-sok éve már. Karácsonyig eldugja, majd az ünnepekkor szétosztja a családban. Szigorúan annyit kapunk, amennyi elfogy. Az már más kérdés, hogy ez az üveg hogyan maradhatott meg - szerintem a szokásos képlet: eldugtam, majd megfeledkeztem róla. Hasznos, ha időnként költözik az ember, kincseket is lehet találni a sok lom között.
Azt hallottam, a piacon már nincs birsalma, de hátha vannak olyanok, akik a szekrény tetején még őrizgetnek néhány darabot. Ideális ajándéknak is.
A fűszerekkel nem érdemes kísérletezgetni, ez egyszerűen így jó, ahogy van. A kevesebb kevés lesz, a több nagyon sok. Lecserélni őket meg badarság: a kardamomot, most őszintén, mivel lehetne helyettesíteni?
A recept a Fűszerek könyvéből származik.
Hozzávalók:
1 l frissen facsart birslé
1/2 l alkohol
5 dkg őrölt kardamom
1-1 dkg szegfűszeg, fahéj, koriandermag
1 kg cukor
A birslevet összekeverjük az alkohollal, beletesszük a fűszereket, és hat napig áztatjuk. Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot. Érni hagyjuk karácsonyig.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Notburga 2010.11.04. 12:20:05
Judit 2010.11.04. 12:51:47
Mindennapi Manna 2010.11.04. 15:14:03
Judit, kérdezd meg gyrososnál, vagy török(ös) gyorsbüfében.
Turák Kinga 2010.11.04. 15:40:10
Mindennapi Manna 2010.11.04. 15:50:41
Anonymous 2010.11.04. 22:36:38
Ja, hogy el kell dugni?:-)
LepkePillangó
Mindennapi Manna 2010.11.05. 07:45:53
Madár 2011.11.02. 20:15:57
Mindennapi Manna 2011.11.02. 21:30:02
Madár 2011.11.02. 22:23:52
Ma voltam patikában, 1 dl 70%-os 1200 HUF. Azon gondolkoztam ennél már a 80% Stroh 5000-ért is jobb befektetés. Még az 50 %-os házi szilva is megfordult a fejemben, nem tudom az aroma és a plusz víz mennyit vesz el az értékéből. Mi a véleményed? Mellesleg: jobban megismerkedtem ma a blogoddal, gratulálok, többet fogok ide járni! Sok-sok ötletet kaptam. Ja, és még egy: szerinted a maradék gyümölcshúsból tudok valami hasznosat csinálni? Arra gondoltam, hogy kuktában (hogy ne veszítsek több folyadékot) csinálok belőle birsalmasajtot...
Mindennapi Manna 2011.11.03. 22:13:05
Ha gyümölcsprést használsz - különben elképzelni nem tudom, hogy lehet kipréselni - elég száraz lesz a maradék gyümölcshús, abból én már nem készítenék sajtot. De ha mégis próbálkozol, ahhoz biztosan kell valamennyi folyadék.
És nagyon örülök, hogy tetszik a Paszuly:)