10/20108
Sós financier hallal, szárított paradicsommal, és amiről eddig nem beszéltem
Fotó: Krumpli Béla
Nagyon megnyugtató volt megtudni WÁ-tól, hogy nála is vannak olyan alapanyagok, hozzávalók, amit bizony nem túl szép dolog, de sajnál mindenkitől. Mert a mi kamránkban is rejtőzik egy-két dolog, amit annyira féltek, hogy oda kell figyelnem, nehogy ránk romoljon, és bontatlanul kelljen kidobnom. Igen, ebben is javultam az utóbbi években, de néha még rá kell beszélnem magam, hogy ha megesszük azt a féltett akármit, valóban elfogy, dehát azért vettem, hogy nekünk jó legyen, és nem attól lesz jó, hogy díszíti a kamrát. Hülyeség, tudom én is, de ha egyszer ez van...
Hogy példát is mondjak: ott vannak a halkonzervek. Persze, nem akármilyenek, és ismerőseim nem utaznak hetente Portugáliába. Ráadásul annyira finomak, hogy valóban, csak friss kenyérrel enni is élvezet, szóval fogytak, én meg szoruló szívvel figyeltem:) Az viszont milyen dolog rászólni Krmplra, hogy többet ne egyen! Inkább szó nélkül eldugtam őket. Krmpl ezzel néha próbált bosszantani, de én nyugodt voltam: a titkos tartalékok csak akkor kerülhetnek elő, ha valami igazán nagyon különleges dologra készülök.
Szerencsére a financiert annyira szeretem, hogy amikor a sós változatát megláttam, nem volt kérdés, hogy ebbe a portugál szardíniát kell belesütnöm. És annyira finom, hogy talán még egy konzervet nem fogok sajnálni egy újabb adaghoz:) Persze lehet kísérletezni mindenféle mással is. El tudom képzelni kecskesajttal és lilahagymával. Vagy pestóval. Vagy különböző zöldfűszerekkel. Most egy ideig nem kérdés, hogy mi lesz az előétel nálunk...
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
16 dkg vaj
7 dkg mandula
15 dkg liszt
9 dkg szardínia (olajos halkonzervből)
8 dkg aszalt paradicsom
A vajat egy vastag aljú edényben felolvasztom, és alacsony tűzön hevíteni kezdtem, mígnem barna darabkák váltak ki belőle és illatos lett. (Először felhabzik, majd után kezd barnulni. Figyelni kell rá, hamar oda tud égni.) A mandulát, paradicsomot darabosra aprítom. Összekeverem a liszttel, belekeverem a halat, és az enyhén felvert tojásfehérjéket. Ráöntöm a vajat, és jól összedolgozom. valamilyen kisebb formába, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütöm.
Ezt a receptet alakítgattam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Horasz 2010.10.20. 12:48:00
Chef Viki 2010.10.20. 14:34:13
Ez a megveszem - elteszem dolog ismerős :-)
"saját levében" 2010.10.20. 15:00:29
Mindennapi Manna 2010.10.20. 15:12:08
édesem 2010.10.20. 21:30:12
Anonymous 2010.11.04. 15:18:35
WÁ