03/20108
Pavlova: sima, gyömbéres, kakaós, kókuszos
Korlátlan mennyiségben cserélek tojásfehérjét. A sárgája nem kell. Vagy valami hasonló hirdetésben gondolkodom:) Financier és pavlova szinte hetente készül, a macaronhoz megvásároltam a mandulalisztet.
A habcsók nálam minden formájában jöhet, lehet kicsi, nagy, még a bolti fűrészpor-szerűt is szeretem. Ez van. A legfinomabb kétségtelen, nagymama vas sütőjében készült, kicsiben pont olyat még soha nem sikerült sütnöm. Nálam ez csak nagyban működik, de micsoda mázli, a pavlova is kedvenc!
Az utóbbi időben nagyon rákaptam, de ha valaki azt mondaná, hogy rákattantam, azzal sem tudnék vitába szállni. Sütöttem kakaósat és fehéret, ettük málnával, áfonyával és szederrel. (Feljegyzem, hátha nem felejtem el: a boltban kapható fagyasztott szeder általában félérett, nem finom, nem kell megvásárolnom!)
Hihetetlenül finom lett a gyömbéres pavlova, amit Nikinél láttam. És nyilván nem csak a gyömbér teszi igazán különleges desszertté. Ezentúl mindig valamivel fűszerezem.
Kipróbáltam kókusszal is, az alapreceptemhez kakaót és kókuszreszeléket kevertem - azzal is nagyon finom.
A tetejére természetesen tejszín kerül, ha nem is mindig Cserpes, de legalább zacskós, amit azután verek fel, hogy jól lehűtöttem. Van, amikor hosszabb ideig tart, amíg felverődik, de általában sikerül. Habfixálót soha nem használok. És a tejszínt soha nem cukrozom meg, bármi mellé kínálom. Cukrozva nem érzem a lényegét: az ízét.
Ja, és Új-Zélandon nem találkoztam pavlovának nevezett óriás habcsókkal. Ha volt, akkor annak egyszerűen meringue volt a neve. Persze lehet, hogy csak pavlova-mentes övezetekben jártunk.
Hozzávalók:
Kötelező:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
egy evőkanál étkezési keményítő
egy evőkanál ecet
Bővíthető:
két-három evőkanál cukrozatlan kakópor
púpozott evőkanál gyömbér(por)
öt dkg kókuszreszelék
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét elkezdem habbá verni, amikor már összefüggő habbá verődik, fokozatosan adagolom a cukrot is. Amikor már kemény, fényes a hab, óvatosan hozzákeverem az ecetet, a keményítőt, a kakaót és/vagy gyömbért. Egy sütőpapírt vékonyan lekenek olajjal, a tojásfehérjét kör alakban ráigazítom - legalább 6-7 centiméter magas legyen, és beteszem a sütőbe. A hőfokot 120 fokra csökkentem és kb. másfél órát sütöm. Ha megsült, fakanállal kitámasztom a sütő ajtaját, és nem gondolok rá minimum három-négy órán keresztül, ameddig ki nem hűl.
Felvert tejszínhabbal és friss (fagyasztott) gyümölccsel tálalom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Piszke 2010.03.18. 14:57:21
Mindennapi Manna 2010.03.18. 15:25:19
Judit 2010.03.18. 15:35:04
Ottis 2010.03.18. 16:53:00
Mindennapi Manna 2010.03.18. 16:54:18
Mindennapi Manna 2010.03.18. 16:59:08
jeeka 2010.03.19. 13:43:56
Sárgája bármilyen mennyiségben elfogy nálunk, beszéljünk meg egy átadó-átvevőhelyet, felezzük a tojások árát! :-)