02/20107
Financier, a csoda
Egyáltalán nem gondoltam, hogy ennyit tud a financier. Pusztán tojásfehérjéket akartam hasznosítani, és emlékeztem a receptre. Szerencsére. Vetekszik a cannelé-vel. Olyan, aminek azonnal elkérik a receptjét, férfiak visszatelefonálnak, hogy nagyon-nagyon finom volt. Gyerekek figyelmeztetik az anyukájukat, hogy végül mégsem írták le a receptet.
Könnyű, gyors. Finom. Ha nagyon koncentrálunk, még Párizs illatát is érezhetjük.
Kell ennél több?
Mindenkinek nagyon ajánlom.
És azt ugye mondanom sem kell, a vajat nem lehet lecserélni margarinra.
Hozzávalók:
16 dkg jó minőségű vaj
3 tojásfehérje
5 dkg darált mandula
5 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
csipet só
1 evőkanál méz
1 vaníliarúd
A száraz hozzávalókat egy tálba teszem. Egy lábasba felteszem a vajat főni, belekaparom a vaníliamagokat, és addig pirítom, ameddig illatos lesz, és kis, apró barna darabok válnak ki belőle. (Figyeljünk oda, könnyen leég!) A tojásfehérjéket felverem annyira, hogy éppen fehér habos legyen. A száraz anyagokhoz hozzáadom a fehérjemasszát és egy evőkanál mézet, összeforgatom. Belekeverem a vajat és összedolgozom, ameddig egyneművé válik a tészta. (Ne ijedjünk meg, nem lesz túl bizalomgerjesztő.) Letakarva egy-két órát hűtőben pihentetem, majd egy nagy kerek formába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm. (Ha lenne financier formám, természetesen abban sütném. De így is tökéletes.)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2010.02.25. 10:13:46
Anonymous 2010.02.25. 10:27:39
nana 2010.02.25. 21:46:53
Mindennapi Manna 2010.02.26. 07:24:54
nana, én is így gondolom, de gondoltam, ezt muszáj hangsúlyozni, nehogy valaki mégis:)