12
07/2018
0

Erdélyi konyha: ordás, sóskás rántotta

kicsikeszordas.jpg

Kaptunk egy kis csomagot otthonról, egyenesen Szárhegyről. Volt benne egy 3,5 kilós sajtdarab és másfél kiló orda. Mi ketten vagyunk :D

A sajtot még így-úgy lehet tárolni, de az ordát frissen szeretem. Az erdélyi konyhának az ordára egy válasza van: az ordás palacsinta. Ebből én maximum hármat tudok megenni, de inkább kettőt, és a második már nem esik olyan jól.

Elkezdtem tehát mindenfélét készíteni ordából. És közben azon gondolkodtam, hogy mennyire nem tudunk mit kezdeni az erdélyi konyhánkkal sem, hát még a különböző alapanyagokkal. Hajtogtajuk, hogy van eredeti székely csorbánk, meg töltött káposztánk, de közben egyre több paprikát teszünk a küllönböző ételeinkbe, és eldugjuk a tényleg hagyományos alapanyagokat. Mint például az ordát.

kicsiordas1.jpg

És erre nem figyel a vendéglátás sem, pedig szélesebb körben, az ide látogató külföldieknek ők tudnák megmutatni, hogy mit is jelent az erdélyi konyha.

A magukat hagyományosnak nevező erdélyi éttermek sokasága kínálja tehéntúróval a (juh)túrós puliszkát. Az anyaországi (ál)csárdák kínálata után ahítozunk, egészben sütjük az ökröt a különböző rendezvényeken. Közben fogalmunk nincs már, hogy mi például a vetrece, ez abból a pár kísérletezésből is látszik, amit itt-ott fel lehet fedezni. Kaszáslevest se láttam még étlapon, vagy szilvaízes derelyét, és az igazi kelt tészták, mint például a lekváros bukta, aranygaluska is ritka, mint a fehér holló, vagy inkább konkrétan nincs is.

Az ordára visszatérve éppen ideje lenne, hogy felfedezzük, micsoda kincs van a kezünkben, és ha már elődeink nem tették, mi találjunk ki mindenféle ordás ételt. Hagyományainktól nem kell nagyon elszakadni, hiszen csomó mindennel lehet társítani. Itt aztán végképp csak a kreatívitásunk és merészségünk szabhat határt.

kicsi_ordasrantotta.jpg

Itt van például a rántotta. A hagyma és a szalonna mellé, vagy ez utóbbi helyett meg lehet pakolni mindenféle más hazaival is. Én most tettem bele hagymát, bazsalikomot, sóskát, paradicsomot és ordát. És csak egy kifogás érkezett: legközelebb ne hat, hanem legalább nyolc tojásból készítsem:)

További ordás receptek a Paszulyon.

Hozzávalók - 2 személyre:

6 tojás
2 szál újhagyma
1 nagy paradicsom
1 nagy maréknyi sóska
1 maréknyi bazsalikom
6-7 dkg orda
olaj

A zöldségeket megpucoltam, megmostam. A hagymát, paradicsomot felkarikáztam.

A hagymát a forró olajon megdinszteltem. Beleszórtam egy nem túl nagy hőálló tálba. Mindenhova juttattam, és egyben kiolajoztam. Ugyanabban a serpenyőben 1-2 percig sütöttem a paradicsomokat is, majd ráhelyeztem őket a hagymára. Megszórtam a bazsalikommal, sóskával, ordával.

A tojásokat felvertem, sóztam, és beleöntöttem a tálba.

180 fokon 15 percig sütöttem.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr5314108345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása