11/20160
Elképesztően finom leves erdei gombából
Fotó: Krumpli Béla
Idén egy gombát se szedtem, hiányzik is rendesen, nagyon szeretném, ha ez jövőre nem ismétlődne meg:) Szerencsére anyukámék szorgalmasan gombászgattak. Találtak is rendesen mindenféle finomabbnál finomabb erdei gombát, elképesztő jó gombás ételeket eszünk mostanában. Lefotózni sincs idő, olyan gyorsan tűnnek el a tányérból.
Az erdei gombás ételeket nem szoktam túlcifrázni. Annyira finomak magukban is, kár elnyomni az ízüket. Így voltam ezzel a levessel is, amit igazából Orsiéknak köszönhetünk. Ha ők nem jönnek ebédre, magunknak eszembe se jut levest főzni:)
Főleg nem pörkölt oregánós, tejes gombalevest, amit muszáj megkóstolni különben elképzelni nem tudjátok, mennyire finom:) Mondjuk az erdei gombák is fontosak.
Újabb leves, amihez nem írok pontos anyaghányadot. Pont ugyanilyen összetételben úgysem lehet megfőzni, meg nem is mértem. Mégis ajánlom kipróbálni: kb fél óra alatt elkészül, és egészen biztos vagyok, hogy a világ legjobb gombalevesei közé tartozik.
Csak emlékeztetőül írom le: én csak habtejszínt használok. Mindenbe. Természetesen, ha levesbe öntöm, nem verem habbá:)
Tejfehérje-, vagy laktózallergiásoknak rizstejjel készítem, úgy is nagyon finom.
Hozzávalók:
2 ek szárított oregánó
400-500 g erdei gomba (nálunk, csiperke, piruló galóca és rókagomba – ezúttal fagyasztva)
1 l zöldségalaplé
1 dl tejszín (rizstejszín)
valamennyi tej (rizstej)
só
fekete bors
A gombát kiolvasztom. Száraz fazékban pirítani kezdem az oreganot. Addig kevergetem, míg illatozni kezd, de még nem ég. Rádobom a leszűrt gombákat, ha szükséges, keveset öntök a levükből, és puhára párolom. (Ha a gombát fagyasztás előtt puhára dinszteltük, akkor ezt a lépést kihagyom.) Egy merőkanálnyit kiveszek a gombákból, kevés alaplével leturmixolom. Visszaöntöm a fazékba. Felöntöm a maradék alaplével, sózom, és felforralom. A tejszínt is felforralom, majd a levesbe öntöm. Ízlés szerint tovább hígítom kevés tejjel.
Azonnal tálalom.
Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.