03
08/2016
2

Polenta pasticciata con i funghi

gombaspuliszka.jpg

Ez az olaszok túrós puliszkája, kicsit felturbózva ezzel-azzal:) Biztos, ami biztos, meghagytam az olasz nevét, az sokkal titokzatosabb. A rakott puliszka erdei gombával túlságosan földhözragadt:)

Elég nehéz egy ételről úgy írni szuperlatívuszokban, hogy közben tudom, én is úgy voltam vele: nyilván finom lesz, és körülbelül ennyi. Ehhez képest 12 órán belül kétszer kellett elkészítenem, mert elsőre nem jutott mindenkinek.

Tipikusan az az eset, amikor a vendégek nem túl éhesen érkeznek, nem is tudják, hogy egyenek-e, vagy sem. Aztán rábeszélik magukat az éppen csak egy falat kóstolóra, és a végén eszünkbe jut a vicc: máskor faljon otthon, és vacsorázzon nálunk. Na nem, nem sajnáltuk, csak valóban mókás volt, hogy nem bírták abbahagyni.

Arra csak egy magyarázatom van, hogy mitől ennyire nagyon finom: az erdei gombától. Ismét a minőségi alapanyagoknál tartunk, egyelőre nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát. Ha nem is minden alkalommal, csak időnként vásároljatok valóban jó alapanyagokat, majd szépen szokjatok rájuk:)

A gombát édesanyáék szedik szorgalmasan, idén sok van, szerencsére. Egy része szárítva, másik része fagyasztva jut el hozzánk. Az ökológiai lábnyomot mindig meg tudom magyarázni, meg úgy vagyok vele, hogy az a 450 km nem is olyan nagyon sok.

A receptben megadott mennyiségek csak útmutatóul szolgálnak. A puliszkánál érdemes betartani az arányokat, minden másnál hagyatkozzatok a megérzésetekre.

Az egyik négybetűs boltban papírzacskóban árulják a kukoricadarát, félkilós kiszerelésben. Sokkal finomabbra van őrölve, mint a műanyag zacskós társai, nekem jobban ízlik az ebből készült puliszka. Amiről tudjuk, hogy darából nem is lehet készíteni:) Erről itt írtam már.

Hozzávalók:

50-60 dkg erdei-mezei gomba (vegyesen volt piruló galóca és mezei csiperke)
1 gerezd fokhagyma
25 dkg kukoricadara
1 l víz
1 kis csokor petrezselyem
2,5 + 5 dkg vaj
3 dkg liszt
0,5 l tej
frissen őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors

10 dkg juh-, vagy más sajt

A gombát apróra vágjuk, kicsit besózzuk. Ha levet eresztett, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és saját levében megpároljuk.

Közben elkészítjük a puliszkát: négyszeres mennyiségű vizet (jelen esetben 1 l) felforralunk, beleöntjük a darát, sózzuk, és állandóan kevergetve megfőzzük. Levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és az 5 dkg vajat.

A besamelhez felforrósítjuk a tejet. Egy vastag aljú edényben megolvasztjuk a maradék 2,5 dkg vajat, rászórjuk a lisztet, kicsit kevergetjük, majd felöntjük a tejjel, simára keverjük, és besűrítjük. Reszelünk bele kevés szerecsendiót, megszórjuk a fekete borssal.

A sajtot lereszeljük.

Egy tűzálló tál aljára simítjuk a puliszka felét, rá a gomba felét. Rámerjük a besamel felét, majd megszórjuk a sajt felével. Mindezt megismételjük, majd 180 fokra melegített sütőbe toljuk 30-35 percre.

Salátával kínáljuk. Melegen, langyosan is finom. Ahogy hűl, úgy szeletelhető egyre jobban.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr838932186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.08. 09:23:01

A múltkor elkészítettem ezt az ételt, amikor vendégeket vártunk, viszont egy kicsit egzotikusra akartam csinálni, ezért pálpusztai sajttal "javítottam" fel.

Hiba volt.

A vendégek a küszöbről fordultak vissza, azóta a telefont sem veszik fel, ha hívom őket. Egy 30 éves barátság ment ezzel tönkre, a fiamnak még nem mondtam el, hogy a keresztszülei mostantól nem léteznek.
Szellőztetés után is maradt a sz@rszag a lakásban, úgyhogy ki kellet meszelni az egészet, új függönyök, újrakárpitozni az összes bútort, ruhatár sztornó, még a könyvek is beszívták a szagát. Nem akartam kidobni őket, mivel volt köztük egy pár igen értékes régi darab, de az antikváriumból üvöltve hajtottak el, azt pedig amit a restaurátor ordított inkább nem írom le ide...

Aki ezt az ételt tervezi elkészíteni, azt óva intem a pálpusztai sajt használatától. Egy rossz összetevő képes romba dönteni az ember életét.

Én már tudom.
süti beállítások módosítása