04
07/2016
0

Elegáns puliszka illatos füvekkel

puliszka.jpgFotó: Krumpli Béla

Elég sokáig gondolkodtam, hogy eláruljam-e Kolozsvár titkát, vagy inkább ne:) És most megadom magam, jófej leszek, élvezze mindenki, aki eddig nem tudott róla. Ha Kolozsvárra látogattok, ki ne hagyjátok!*

Egy elképesztő finom kecsketúróról van szó, amit pár boltban lehet kapni. Már olyankor, amikor a kecske ad tejet. Merthogy ha éppen vemhes, vagy szoptat, nem szokták fejni. Szerencsére otthon van még pár ilyen dolog, amiben nem erőszakolják meg a természetet. (Más területeken persze nagyon, de az most nem tartozik ide.)

Szóval van ez a finom, zsíros kecsketúró, imádjuk, kiskanállal esszük, habzsoljuk. Ez a biztos ajándék számunkra, kérdezni se kell, ebből mindig jöhet. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, gyorsan el kell tüntetni, ezért mindig készítek is belőle valamit. Most éppen puliszkába kevertem rengeteg zöldfűszerrel. Elegáns köretként is eladható, de mi teljes értékű főételként ettük.

Legfinomabb akkor lett volna, ha savóban főzöm meg a kukoricadarát, szóval becsületes nevén bálmost** készítek, és abba keverem a túrót. Savó viszont nem volt kéznél, meg a kedvem se, hogy elinduljak keresni.

Amúgy ehhez hasonló kecsketúrót a Szimpla piacon is lehet kapni. Azt nem tudom, hogy állandóan de amikor arra járok, szoktam látni.

*Ha Erdélyben nyaraltok, a csípős, azaz érett juhtúrót is kóstoljátok meg mindenképpen. Ha szeretitek az ilyen már-már túlérett tejtermékeket, nagy élmény lesz.

**a bálmos egy pásztorétel, a telemea, orda után fennmaradó savóban főzik meg a kukoricalisztet. Kicsit édes, kicsit savanyú étel, önmagában is nagyon finom.

Elegáns puliszkát így is lehet készíteni.

Hozzávaló:

2,5 dl kukoricadara
1 l víz
30-40 dkg kecsketúró (vagy juhtúró, vagy sajt)
sok friss zöldfűszer, ami éppen kéznél van


A zöldfűszereket apróra vágjuk. A vizet főni tesszük, amikor felforr, állandó keverés közben beleöntjük a kukoricadarát, sózzuk. Addig főzzük, míg megfő, és besűrűsödik:) Levesszük a gázról, belekeverjük a zöldfűszereklet és a túrót. Melegen, hidegen finom. Kínálhatjuk sültek mellé, vagy előételként is.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr748865026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása