12
06/2016
0

Piknikre békaszájat, mi mást?! - egy alaptészta, ezerféle töltelék

piknik3.jpg
Nincs autónk. Ez a mindennapjainkat szinte egyáltalán nem befolyásolja, megoldjuk másképp. Most is mindössze azért írtam le, mert ha utazunk, a mentesség némi praktikussággal társul. Amikor hosszabb útra indulunk, mindenképp. Figyelünk, mit és mibe csomagolunk, mennyi cuccot viszünk magunkkal.

Így például, ha piknikezni megyünk, vagy túrázni, mindenképpen olyan ételeket választok az útra, amelyek kis helyet foglalnak. Amelyek elfogyasztásához nincs szükség különösebb eszközökre. Amelyek önmagukban is elég ízesek, nem kell külön salátát, szószokat, és egyéb mindenfélét cipelni. Ha nincs idő, akkor mindezeket szendvicsekben hozom össze: vékony szelet kenyerek közé pakolok mindenféle földi jót.

piknik.jpg

Ha van időm, akkor általában olyan alapot választok, amit a töltelékkel lehet változatossá tenni. Nekem való feladat, a tapasztalat azt mutatja, úgysem tudok egy félét sütni, ha nekiállok.

Itt volt tehát ez az alaptészta. Ha megsülve látjuk, ma már egy mini calzone jut eszünkbe róla. A családi receptfüzetben még békaszájként szerepel, akkoriban az állt közelebb a háziasszonyokhoz:) Nagymama legtöbbször lekvárral töltötte, sósat soha nem csinált. Viszont a tésztában nincs cukor, a piknikre meg kell a sós is, adta magát, hogy ez legyen az alaptészta.

eszunk.jpg
A töltelékeknél figyeltem a szezonális alapanyagokra, hiszen ez a lényeg: mindenféle jóval megtölteni, ami ilyenkor terem. Szem előtt tartottam, hogy páran nem eszünk húst, vannak, akik a hagyományosabb ízesítésű ételeket szeretik, mások meg a különlegesebbet. Majd, miután beköszöntött az őszies idő, engedtem a csábításnak, és készítettem egy kakukktojást is, csak azért, mert imádom. A gyümölcsösöket meg átformáltam békaszájból kosárkává, az kezelhetőség kedvéért.

piknic2.jpg
Ez egy nagyon jól kezelhető tészta, könnyű dolgozni vele. Azért is praktikus, mert nem kell azonnal, és egyszerre megsütni az egészet. Meg lehet kreatívoskodni, és újabb és újabb töltelékeket kitalálni.

Az alábbi mennyiségű töltelékkel másfél adag tésztát töltöttem meg.

sosak.jpg

Hozzávalók:

a tésztához:
55 dkg Nagyi titka extra finom süteményliszt
50 dkg hideg vaj
25 dkg tehéntúró
2 tk sütőpor
1 tk só

3 tojássárgája + 3 ek  tej, amivel a békaszájak tetejét kenegetem

A lisztet megszitálom, belekeverem a sütőport és a sót. A hideg vajat nagy lyukú reszelőn lereszelem, gyors mozdulatokkal összemorzsolom a liszttel, hozzáadom a hideg túrót, és határozott mozdulatokkal összegyúrom. Fóliába tekerem, minimum 1 órára, de akár 1-2 napra hűtőbe teszem pihenni.

Amikor sütném, előveszem, lisztezett deszkán kb 3 mm-esre nyújtom. Széles szájú pohárral korongokat szúrok ki.

edesek.jpg

a töltelékekhez:

A hagyományos: pestos, kolbászos
napraforgómagos petrezselyem pesto (2 ek pirított napraforgómag, 2 kis csokor petrezselyem, 4 dkg parmezán, 1 gerezd fokhagyma, kb 0.5 dl olaj. A hozzávalókat egy tálba teszem, és botmixerrel egyneműsítem.)
kolbász
kecsketúró
koktélparadicsom

Egy-egy tésztakorong felét megkenem pestoval, kolbászkarikát teszek rá, megszórom a kecsketúróval és beborítom két karika paradicsommal. A tésztát kettéhajtom, kicsit összelapítom, hogy sülés közben ne nyíljon szét.

Tetejüket megkenem 1 evőkanál tejjel elkevert tojássárgával, és megszórom pirított napraforgómaggal.

A vega: fetás-spenótos
20 dkg fetasajt
2 ek tejföl
10 nagy spenótlevél
2 gerezd fokhagyma

A spenótot megmosom, a szárát letépkedem, apróra vágom. Összekeverem a sajttal, tejföllel, zúzott fokhagymával. A krémből kiskanállal halmokat rakok a tésztakorongok felére, a másik felét ráhajtom. Tetejét megkenem tejes tojássárgával.

A kínai: szójaszószos karalábé
1 közepes karalábé fele
3 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés reszelt gyömbér
csilipehely ízlés szerint
1 ek szójaszósz
1 ek halszósz
1 ek rizsbor (esetleg whisky, vagy konyak)
1 tk cukor
2 ek olaj
szezámmag a tetejére

A karalábét megpucolom, majd apró csíkokra vágom. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, beleöntöm az olajat. Közben a hagymát felkarikázom, és a fehér részét rádobom a forró olajra. Pár percig kevergetem. Beleszórom a karalábét, a zúzott fokhagymát, a gyömbért és a csilit. Keverem, rázogatom, míg kicsit megpuhul a karalábé. Ráöntöm a folyadékokat, majd tovább kevergetem, mígnem a folyadékok elpárolognak. Megszórom a cukorral, megvárom, míg karamellizálódik, beleszórom a hagyma zöldjét, elzárom a gázt.

Kiskanállal halmozom a tésztakorongok egyik felére, ráhajtom a másik felét. Tetejét megkenem a tejes tojássárgával és megszórom szezámmaggal.

A kakukktojás: kéksajtos, körtés
10 dkg kéksajt
1 körte
fél maroknyi dió

A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd hűlni hagyom.  A körtét négybe vágom, kiszedem a magházát, majd vékonyra szeletelem.

A tésztakorongok egyik felére helyezek egy körteszeletet, rá morzsolok egy keveset a sajtból, majd megszórom a pirított dióval. A tészta másik felét ráhajtom a töltelékre. Megkenem tejes tojássárgával, és megszórom a maradék pirított dióval.

A limonádés epres kosár:
30 dkg eper
3 ek cukor
1 citrom reszelt héja
2 kaffirlime levél apróra vágva
1,5 ek keményítő

Az epret felszeletelem, összekeverem a cukorral, citromhéjjal és limelevéllel. Ha levet eresztett, belekeverem a keményítőt.

A tésztakorongokat belenyomkodom egy szilikon muffinformába. A közepükbe kanalazom a tölteléket, úgy a háromnegyedéig.

A tárkonyos, cseresznyés sajttortás kosár:
20 dkg cseresznye
20 dkg tejszínes krémsajt (négybetűs bolt sajátmárkása)
1 dkg tejföl
5,5 dkg cukor
1 ek apróra vágott, friss francia tárkony
1 tojás
1 tojássárgája
1 ek keményítő

A cseresznyén kívül összekeverem a hozzávalókat, majd beleszórom az apróra vágott cseresznyét is. A tésztakorongokat belenyomkodom szilikon muffinformába, és mindegyiket megtöltöm háromnegyedik a sajtos masszával.

A kosarakat és békaszájakat egyaránt 200 fokra előmelegített sütőben húsz perc alatt sütöm meg. Langyosan, vagy hidegen is finomak.

A Nagyi titka pályázatára készült a következő két sütemény is:
Fecskefészek
Karamellás, chilis brownie

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr28800646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása