12
06/2016
komment

Ez durva: karamellás, chilis brownie

 chilisbrownie.jpg

Abban megegyezhetünk, hogy a legcsokisabb, gyalogosan legkönnyebben szállítható sütemény a brownie. Márpedig nálunk akkor kerek bármi, ha van mellé csokoládés sütemény.

Életem első brownie-ja chilivel volt ízesítve. Nem csípett durván, csak miután lenyeltem a falatot, akkor éreztem meg az enyhe, szokatlan kis izgalmat hátul, a torkomnál. Hirtelen nem is tudtam mi az, annyira fura volt akkoriban a csípős csokoládé. Azóta több brownie-t kipróbáltam, de ha bevállalósabb társaságnak sütök, vagy mindenképpen meglepetést akarok szerezni, chiliset készítek.

A karamellás brownie egy másik desszert nyomán született. Tulajdonképpen adja magát: a brownieba annyi cukrot kell tenni, hogy ennek jelentősebb részét nyugodtan lehet karamellizáni. Ici-picivel hosszabb ideig tart összeállítani, de karamellimádóknak bőven megéri:)

Hozzávalók:

28 dkg cukor
30 dkg csokoládé (10 dkg 70%, 10 dkg 65%, 10 dkg tejcsokoládé)
18 dkg puha vaj
10 dkg kakaó
3 tojás
9 dkg Nagyi titka extra finom süteményliszt
1 tk chili
1 tk só

A csokoládékat apróra vágom. Egy magas falú fazékban 18 dkg cukrot karamellizálok. (Vékony rétegben beterítem az edény alját, majd ahol olvad már a cukor, szórok rá még egy keveset, ameddig el nem fogy az egész. Óvatosan megkeverve sötét színűre karamellizálom.) Takarékra állítom a lángot, rádobom a kockákra vágott vajat, és jól összekeverem. Sercegni fog, meg a cukor összeáll, de aztán megnyugszik, elolvad. Elzárom a gázt, beleöntöm a csokoládét, és addig keverem, míg elolvad.

Egy tálban a tojásokat a maradék 10 dkg cukorral nagyon habosra keverem kézi mixerrel. Óvatosan beledolgozom a kakaóval, sóval elkevert lisztet, majd hozzákeverem a vajas csokoládét.
Sütőpapírral bélelt, nagyjából 20*30 cm-es tepsibe öntöm. 180 fokra előmelegített sütőben, alulról a második rácson nagyjából 30 perc alatt sütöm meg. A közepének még enyhén remegősnek kell lennie.

A Nagyi titka süteményes pályázatára készült a következő két sütemény is:
Békaszáj
Fecskefészek

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr348801388
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása