15
05/2016
2

Nagymama képviselőfánkja: főzött krémmel, tejszín nélkül

kepviselo_sima_540.jpgFotó: Krumpli Béla

Pár napja egy társaságban szóba került a képviselőfánk. Azok, akik még tudják, hogy milyen az igazi, könnyes szemmel emlegették a nagymamák és nagynénik képviselőfánkját, amely magas volt, és főzött krémmel volt töltve, és egyáltalán nem volt benne tejszín. Minek az bele, amikor ott volt az az isteni vaníliás krém?! Pont, mint a krémesnél.

Manapság otthon elég ritkán sütnek képviselőfánkot, és még ritkábban töltik főzött vaníliakrémmel.(Legalábbis engem nagyon-nagyon régen kínáltak vendégségben képviselőfánkkal. Persze lehet, csak eldugták a vendégek elől.) Ha meg véletlenül sütnek, akkor is főzött puding kerül bele, pedig a "rendes" krém sem sokkal bonyolultabb, cserében viszont van saját tartása, nem a rengeteg sok keményítőtől áll mint a cövek, és rendkívül finom.

Mondjuk az tény, hogy aki most szeretne először sütni, és rákeres a receptre, egy csomó szabállyal találkozik. Pedig a képviselőfánk roppant egyszerű sütemény, csak azt kell eltalálni, hogy mennyi tojás kell bele. A többi megy, mint a karikacsapás:)

A címen elég sokat gondolkodtam, hogy mindenki értse: ez egészen más, mit a többi (ha-ha-ha), ilyet még nem csinált senki. Ami persze nem igaz, de jól hangzik. Mondjuk az tény, hogy olyan receptet még nem olvastam, amelyben olaj van vaj helyett. Azt nem tudom eldönteni, hogy azért cserélték olajra a vajat, mert éppen hiánycikk volt, és a margarinig nem ereszkedtek le, vagy valaki nem bírta a tejet, de mindegy is. Nálunk világéletemben így készült, sőt, évtizedekig nem is tudtam, hogy ez eredetileg vajjal az igazi.

Minden esetre annak, aki nem ehet vajat, nagy áldás ez az olajos recept. A margarin akkor is csak margarin marad, ha a vajlobbinak köszönhetően muszáj vajízűnek lennie. A vajlobbisták gonoszságairól még a cukrásziskolában mesélt kicsit elborzadva a szaktanár. Szerinte azért kell a margaringyártóknak vajízű terméket gyártaniuk, mert a vajlobbi nagyon erős. Hát ezért tart itt a világ a magyar cukrászipar:)

Hogy akkor visszatérjek az alapkérdéshez, miszerint mennyi tojás kell a tésztába, na erre egészen pontosan én sem tudok válaszolni. Ezt meg kell tapasztalni: a tésztának nem szabad szalagosan folynia. Az sem jó, ha a fakanállal felvesztek egy darabot, és az ott is marad. Jó hír, hogy ebben az esetben még meg lehet menteni a tésztát egy kevés tojás hozzáadásával, azaz lehet, hogy az utolsó tojásnak csak egy része kell bele. mondjuk 3,4 tojás. Ha folyik a tészta, akkor elölről kell kezdeni. De ez az egész sokkal bonyolultabb így leírva, ha elkezditek, érezni fogjátok, hogy mit akarok mondani.

Elegánsabbak lesznek a fánkok, ha habzsákból nyomjuk ki, valamilyen díszesebb "csőrrel". Ilyet azonban nem mindenki tart otthon, ezért meg nem érdemes vásárolni. Olyat, amit közértben árulnak, pláné nem. A kiskanál pont jó lesz adagolni a tésztát.

Hozzávalók:

a tésztához:
1 pohár víz
1 pohár liszt
1/2 pohár olaj
3-4 kisebb tojás
két csipetnyi só
(1 pohár=2 dl)

a krémhez:
15 dkg cukor
0,5 l tej
10 dkg liszt
4 tojás
Az olajat és a vizet felforraljuk egy lábosban, majd beleöntjük a lisztet. Addig kevergetjük, míg összeáll egy gombócba. A lábos alján közben pörc keletkezik, de annak csak örüljünk: ettől lesz íze a tésztának. Ne foglalkozzunk vele, keverjük-keverjük, míg bekövetkezik a gombócodás. Ez mindössze pár percet vesz igénybe.
Ekkor levesszük a tűzhelyről, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Kikent tepsibe kiskanállal diónyi halmokat teszünk egymás mellé, kis távolságot hagyva a fánkocskák között.
200 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb 30-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk, míg szép aranybarnák lesznek, különben még túl lágyak, és összeesnek. Rácson kihűtjük.
A krémhez: három tojást szétválasztunk, a fehérjékből kemény habot verünk 10 dkg cukorral. Félretesszük. 5 dkg cukrot eldolgozunk 1 egész tojással és 3 tojássárgával. Belekeverjük a lisztet és a tejet, majd sűrű krémmé főzzük alacsony lángon, állandóan kevergetve. Levesszük a tűztől, és azonnal belekeverjük a habot. Hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a fánkokat. Az a jó, hogy annyi krémet teszünk beléjük, amennyit csak akarunk.
Bodzaszezonban tölthetjük bodzás krémmel is.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr598692112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit Mihály 2016.05.15. 19:51:17

Jelentem, én szoktam képviselőfánkot sütni:) Olvastam már valakinél olajos receptet, ki is próbáltam és tetszett is! E recept alapján is megfogom sütni és ilyen, rendes, főzőtt krémmel tölteni. Amúgy is, én így szoktam. Köszi, hogy megszotottad ezt a jó receptet velünk!
Üdv.,
Judit.

miyagawa 2016.05.16. 10:22:38

Eddig így tudtam: a vizet a sóval, olajjal (vagy vajjal) feltesszük melegedni, ha felforrt, hozzákeverjük a lisztet...stb.
Szerintem nem kell túllihegni a receptet, annyira nem kötöttek az arányai, leginkább saccperkb csinálom a képviselőfánkot, amikor eszembe jut - reggel-délben-este -, akár egy tojásból.
süti beállítások módosítása