24
04/2016
1

Nagyon csokis kókuszkocka torta

lamington.jpgFotó: Krumpli Béla

Pár éve meghosszabbítottam a születésnapjaimat, pontosabban ünnepségsorozattá alakítottam. Nem szabom meg a kezdetét és a végét, az első köszöntéstől tart az utolsóig. Ha BÉ-n múlik, akár novemberig is elhúzódhat.

Mondanom sem kell, mennyi előnye van, próbáljátok ki, nagyon jó mulatság. Azóta kiterjesztettük a családban is, mindenkinek tetszik. Sok tortát kell/lehet sütni. Sokszor érkeznek vendégek, vagy éppen mi megyünk vendégségbe az ünnepségsorozat keretében. Nem kell egy napba besűríteni mindent és mindenkit. Meg hát azért az remek dolog, ha az embert ünneplik.

Idén Krmpl születésnapján emeltük a tétet, határozottan sok helyszínes lett a mulatság, településeken átívelő.

Szóval naponta készült egy-két torta. Többnyire csokis, természetesen, bár például ez is:) A családi ünnepségre egy kis gyerekkori ízt is be akartam csempészni, így jutottam el a kókuszkocka tortáig. A négyzet körösítéséig. És így tudtam meg, hogy Ausztráliában Lamington szeletnek hívják, és nemzeti süteménynek számít. (Ezúttal ilyet sütöttem, a magyar társának a tésztájában méz is van.)

Ez egy egészen pici lábosban készült, a hozzávalók duplázásával lesz egy 23 cm-es tortányi adag. Folyékony narancslekvárral "javítottam fel", ami szintén jót tett neki. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a folyékonyság a véletlen műve. Az évek óta követett recept szerinti lekvár idén folyékony maradt. Ezt próbálom minden esetben előnnyé változtatni. Mint látni, ebben az esetben például tökéletesen sikerült.

Hozzávalók:

a tésztához:
3 tojás
10 dkg cukor
csipetnyi só
8,5 dkg liszt
3 dkg olvasztott vaj + egy kevés a formához

A tojásokból és cukorból nagyjából 5-10 perc elektromos habverőből habot verünk. Óvatosan belekeverjük a lisztet és a vajat. Vajazott, lisztezett formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (Érdemes tűpróbát végezni.) Rácson teljesen kihűtjük.

a csokimázhoz:
8 dkg csokoládé
2 dkg vaj
8 ml tej
10 dkg cukor
1 tk cukrozatlan kakaó

A tejet felforraljuk a cukorral, majd beledobjuk a vajat, elkeverjük benne a kakaót, és a csokoládét.

továbbá:
narancslekvár (vagy más, folyékony lekvár)
10 dkg kókuszreszelék

A piskótát 3 részre vágjuk. A legalsó lapot megkenjük lekvárral, csokis krémmel, és megszórjuk kókuszreszelékkel. Rátesszük következő lapot, megkenjük lekvárral, csokikrémmel és megszórjuk kókuszreszelékkel. A felső lap alját megkenjük lekvárral, lefedjük vele a tortát. Bevonjuk az egészet a maradék csokikrémmel, és megszórjuk kókuszreszelékkel.

Tálalás előtt minimum 1-2 órát pihentetjük.

Ha tetszett a bejegyzés, kövessétek a Paszulyt facebookon is!

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr378658268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása