18
04/2016
2

Maracujakrémes torta

maracuya_curd.jpgFotó: Krumpli Béla

A múltkori piknikre két desszert érkezett, az egyiket Bea barátnőm készítette, a másikat én. Ugyan többen voltunk, de utóbb kiderült, hogy a desszerteknél mindkettőnknél az volt a szempont, hogy a másikat meglepjük.

Így történt meg, hogy mindketten maracujás édességgel készültünk:) Eléggé vicces volt, ahogy szinte egyszerre haraptunk bele a másik édességébe, és rájöttünk, hogy a nagy titok - merthogy persze, nem árultuk el előre, hogy mire készülünk -, ugyanazt rejtette.

Volt nagy móka, kacagás, és örömködés, mert egy maracujás tortánál csak egy dolog a jobb: a két passiógyümölcsös desszert.

A Beáé fehércsokis-maracujakrémes piskótatekercs volt, ha valaki nagyon szerencsés, a dynamobake-ben meg is tudja kóstolni.

Az enyém meg egy nagyon egyszerű torta, amit egyelőre kénytelenek lesztek megsütni magatoknak, mert ilyet sehol nem kaptok a városban. Passiógyümölcs krém kell hozzá, de annak elkészítése pofonegyszerű, itt már leírtam.

passio.jpg

A maracuja amúgy nem annyira úri huncutság, mint amennyire hangzik. A fagyasztott pürét kilós kiszerelésben lehet rendelni. Egészen jó áron, a gyümölcshöz képest mindenképpen. Az egy kiló soknak tűnik, de ha elkészítjük a krémet, azt is le lehet fagyasztani, de pár napig a hűtőben is remekül elvan. Majd még lesz bejegyzés a felhasználásáról. (És velem megtörtént már, hogy a felolvasztott pürét kisebb dobozokba töltöttem, és újra lefagyasztottam. Nem lett semmii baja.)

A torta amúgy roppant egyszerű, el tudom képzelni színes gyümölcskrémekkel is, bár még nem próbáltam.

nyers_passio.jpg

A recept 20cm-es tortaformára szól, nekem csak 18-as van. Az eredeti torta nem lesz ilyen magas, így összességében a krém is jobban eloszlik benne. Ha gyömölcsből készül a krém, a fekete magok gyönyörűen törik meg a sok sárgát. És még ropognak is, ha úgy tetszik, textúrájában is izgalmasabbá teszik:)

Hozzávalók:

1 1/2 bögre liszt
1,5 tk sütőpor
1/4 tk só
3/4 bögre cukor
12,5  dkg vaj
3 tojás
2 ek tej
1 citrom frissen facsart leve
1 bögre maracuja curd
1 bögre=250 ml

A lisztet keverjük össze a sóval, cukkorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, citromlevet és az olvasztott vajat. Kézzel, vagy elektromos habverővel keverjük simává.

A tortaformát vajazzuk ki, aljára tegyünk sütőpapírt, és öntsük bele a masszát. A tetején oszlassuk el a maracuja curdöt, és egy szélesebb élű késsel a krémet keverjük össze a tésztával.

180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süssük meg. Kihűlve szeleteljük.

Recept innen.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr818639242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.20. 20:17:17

Hol kapható a maracuja curd? Én friss maracujából készítettem fagylaltot /nem olcsó mulatság/.

leopolderika 2016.04.21. 10:34:12

@Mitzi von Küche: maracuja curdről nem tudok, pürét szoktam rendelni, így keresd: Fagyasztott Passion fruit (maracuja) püré. Ebből magam készítem a curd-öt. Jóval olcsóbb, mint a gyümölcs:)
süti beállítások módosítása