14
04/2016
0

Maracuja curd, avagy vajas passiógyümölcs krém

passio_pure.jpg

Becsszóra, nem egy régi citrom curd-ös képet vettem elő, hanem most fotóztam, és passiógyümölcsből készült.

A csalás annyi, hogy nem friss gyümölcsből készült, hanem fagyasztott püréből*, amiben sajnos már nincsenek benne a fekete magok. Pedig azok egyrészt jól mutatnak, másrészt szerintem nagyon mulatságos dolog elropogtatni őket, mondjuk ezzel ki is merül ez élvezeti értékük.

Ha ti mégis vásárolnátok maracuját, azokat válasszátok, amelyek már jó ráncosak. A simabőrűek nem elég érettek. Mondjuk ez a gyümölcs édességét nem nagyon befolyásolja, ám finomabb, ha már beérett.

Három deci pürém volt, de a hozzávalók jól oszthatóak, két decihez három tojást adjunk.

Az alábbi recept szerint készítettem már feketeribizliből, málnából, narancsból is krémet. A cukor mennyiségére kell figyelni, a gyümölcs édességéhez igazítani.

A maracuja amúgy a Golgotavirág-félék családjába tartozik, angolul passion fruit, németül Passionsfrucht és Maracuja a neve.

Brazíliából származik, és világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon. Termése lúdtojásnyi, gömbölyű, tojásdad vagy körte alakú, 8–10 cm-es bogyó. A bogyó belül meglehetősen összetett, van benne vattaszerű szövet, azon lemezeken ülő szemölcsök. Amikhez viszont a magok tapadnak, amiket nagy magköpeny burkol. A magköpenyek héja átlátszó, hártyás, a belsejüket üveges, narancsszínű, sűrűn folyós pulpa tölti ki. Ennek markáns, savanyú-aromás íze miatt kedveljük a gyümölcsöt... (forrás)

*túlzás pürének nevezni a fagyasztott maracuját, mert az tulajdonképpen lé. Ne lepődjetek meg, ha a kezetekbe kerül.

Hozzávalók:

3 dl maracuja püré
5 tojás
22,5 dkg cukor
13 dkg vaj
csipetnyi só

A passiógyümölcs levét egy lábosba töltöm. A tojásokat enyhén felverem, hozzákeverem a maracujához, majd beleteszem a cukrot és a vajat is. Alacsony hőfokon, állandó keverés mellett, besűrítem.

Kitűnően fagyasztható.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is!

Címkék: egyéb ajándék

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr528603622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása