11/20130
Melaszos, gyömbéres keksz
Kép: Krumpli Béla
A karácsonyi sorozatot folytatva: ez egy másik kedvenc kekszünk, nálunk a kandírozott gyömbér nagyobbik része így végzi. És ennek a két keksznek köszönhető, hogy általában nem üres a zsírosbödön kekszes doboz.
Ha a kandírozott gyömbért készítjük, jobban fog csípni, a boltival kevésbé. Amúgy ezen sem érdemes változtatni: ez a keksz így jó, ahogy van.
Az Oltári Bazár zacskójában nagyon jól mutat ajándékként is.
Hozzávalók: (1 csésze=250 ml)
2 és 1/4 csésze liszt
1 tk szódabikarbóna
1 és 1/2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 csésze cukor
17 dkg vaj
1/4 csésze melasz
1 tojás
4 dkg kandírozott gyömbér
A kandírozott gyömbért apróra vágom. A liszt felét összekeverem a szódabikarbónával és a fűszerekkel, valamint a cukorral. A vajat megolvasztom, kicsit hűtöm, majd simára keverem a melasszal és a tojással. Beleöntöm a lisztes keverékbe, hozzáadom a maradék lisztet és a gyömbérdarabokat. Összedolgozom, és 1-2 órára a hűtőbe teszem. Kis golyókat gyúrok a masszából, tepsibe teszem egymáshoz nem túl közel, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje repedezni nem kezd.
Recept: epicurious
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.