30
04/2012
0

Fűszeres sült kukoricalepény - thot-man-khao-phot

Fotó: Krumpli Béla

Hosszú ideig nagyon tanácstalan voltam: egyetlen finger food nem jutott eszembe, amit az aszú mellé kínálnék. Csak azt tudtam, hogy mi az, amit nem szeretnék készíteni a Patricius Borház versenyére.

Például desszertet. Azért, mert az aszú számomra önmagában élmény, kár egy hasonló ízbombát kínálni mellé, a kettő túl sok, kioltják egymást. Gyenge édességet meg nem készít az ember.

A sós ételeknél az akasztott meg, hogy egyetlen szezonális zöldségről sem ugrott be a nagy ötlet. Úgyhogy elhatároztam, a kiírás ezen pontjáról nemes egyszerűséggel megfeledkezem, és más irányból közelítek az aszúhoz. A csípősség felől. Olyan falatot kerestem, ami elég izgalmas, de kívánja az aszút. Előkészíti a bort, de nem nyomja el azt. Amiben együtt vannak az ízek, nem feltétlenül kell külön elemezgetni, élvezni, hogy ezt a bornál tegyük.

És akkor jutott eszembe a thai thot-man-khao-phot, a fűszeres sült kukoricalepény, amibe ráadásul újhagyma is kell, azaz a szezonalitás is kipipálva. A kukorica és a hagyma édessége jól passzol a borhoz, a curry csípőssége egyenesen kívánja azt.

A curry paszta adagolásánál figyeljünk, ennek most nem kell nagyon csípősnek lennie, hogy ne zsibbadjanak le az ízlelőbimbóink, tudják élvezni a bort is. Elsőre inkább kevesebbet adagoljunk, és ha nem érződik, pótoljuk a végén.

ez eheti kínálatról ezt lehetett tudni:

Patricius Tokaji 4 puttonyos Aszú 2003

A szemenként szüretelt, nemesen töppedt szőlőszemek aszalt gyümölcsös és citrusos ízei mellett megjelenik a Botrytis aromája.
A szép savak egyensúlyban tartják bort, a mély, telt aromák szerkezetet adnak neki. Ízében megjelenik: aszalt kajszibarack, kandírozott narancshéj, dió, zöldtea. Cukortartalma a Katinkához hasonló, ízérzetre fanyar és komplex, hosszú lecsengéssel. A bor három évig tölgyfahordóban érlelődött.

Jól társítható: kéksajt , libamáj, szélben szárított sonka, krémes desszertek fehérhúsú aszalt gyümölcsökkel, enyhén csípős, távolkeleti ételek


Hozzávalók:

40 dkg kukorica (konzerv)
2 tojás
3 ek szójaszósz
2 szál újhagyma
4 ek liszt
1 - 1,5 tk currypaszta (nálam zöld)
olaj a kisütéshez

A kukoricát lecsepegtetem, a hagymát felkarikázom a zöldjével együtt. Egy tálban összekeverem az összes hozzávalót. Evőkanállal forró olajba teszem a masszát, ellapítom, és mindkét felét megsütöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr45593558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása