22
04/2012
0

Mézes, sajtos, virágos financier

Fotó: Krumpli Béla

Nyilván vannak előnyei, ha egy versenyen ismerjük az előttünk járók gondolatait, tapasztalatait. Ugyanakkor, mire sorra kerülünk, csomó ötletet "lelőnek", sokkal nehezebb újat kitalálni.

A Patricius Borház versenyén a két édes bort választottam, azzal a feltett szándékkel, hogy a Katinkához nem desszertet párosítok. Az első ötletemet gyakorlatilag teljes egészében elkészítették egy másik borhoz, ám amikor kiderült, hogy hoznak sajtot a Tokaj-Hegyalja piacról, egyáltalán nem bántam. Ekkor már tudtam, hogy kedvenc aprósüteményemet, a financiert alakítom át úgy, hogy a Hegyaljára jellemző alapanyagok közül minél több kerüljön bele.

"A Katinkát kizárólag Furmintból készítették. Lendületes, gyümölcsös ízvilágú édes bor. A késő ősszel zajló szüreten részben túlérett, részben töppedt, aszúsodott szemeket tartalmazó fürtöket szedtek, melyet húsz hónap tölgyfahordós érlelés követett. A bor cukortartalma egy négyputtonyos aszúénak felel meg, de a magasabb savtartalom és az alkohol szépen kiegyensúlyozza ezt az édességet.

Ízében a következő jegyek dominálnak: grapefruit, aszalt sárgabarack, papaya, kandírozott narancshéj. Elegáns ízvilág, selymes ásványosság jellemzi.

Jól társítható hozzá:
kéksajt, gorgonzola, rouge-zsal érő sajtok, aszalt sárgabarackkal, citrusokkal, mandulával készült sütemények,túrós sütemények, libamáj,szélben szárított sonka, fűszeres fehérhúsú gyümölcsök."

Mint már említettem, nem klasszikus desszerttel készültem. A fő irányvonalat a Bodnár Sanyi rouge-zsal érlelt sajtja adta, a harmóniához viszont vissza kellet venni a financier édességéből. A cukrot lecseréltem szintén az ottani piacról származó "Bodrog adta" mézre, illetve a kukoricaliszt édességét is beleszámítottam a végső ízkombinációba. A mandula nem volt kérdés - Tokajra annyira jellemző, hogy Mandulás nevű dűlőt is találunk arra. Gyümölcsökkel az évnek ebben az időszakában nem nagyon lehet számolni, a szezonalitást ehető virágokkal oldottam meg, ezeket egy csepp mézzel ragasztottam a sütemények tetejére, kis gyümölcsös ízt csempészve a financierbe. A virágokat mindig az adott hónaphoz lehet igazítani, májusban talán nyílik már a borágó, de bodzát, árvácskát, akácot, pitypangot egészen biztosan lehet már szedni.

Hozzávalók:

15 dkg vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
4 tojásfehérje
5 dkg darált mandula
5 dkg máléliszt (nem dara!)
3 evőkanál méz + egy kevés a virágok ragasztásához
8 dkg rouge-zsal érlelt sajt
csipetnyi só

A mandulát és a kukoricalisztet egy tálban összekeverem. A tojásfehérjéket villával annyira verem fel, hogy éppen habos legyen. A száraz anyagokhoz hozzáadom a fehérjemasszát és a 3 ek mézet, összeforgatom. Egy vastag aljú lábasban felteszem a vajat főni, és állandó keverés mellett addig pirítom, ameddig illatos lesz, és kis, apró barna darabok válnak ki belőle. (Először felhabzik, majd elkezd barnulni.) Belekeverem a vajat a masszába, és jól összedolgozom, mígnem egyneművé válik a tészta. (Ne ijedjünk meg, az elején nem lesz túl bizalomgerjesztő.) Amikor kicsit hűlt, belekeverem az apró kockákra vágott sajtot. Letakarva egy-két órát hűtőben pihentetem. A muffinformát kivajazom, beleteszek egy-egy evőkanálnyit a masszából.180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm.

Címkék: aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr905593560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása