12/20112
Marcipános, narancsos perec
Fotó: Krumpli Béla
Ennél marcipánosabb süteményt, már olyat, amibe bele van dolgozva a marcipán, nem ettem még. És ennyi nekem pont elég, hogy valami a kedvencemmé váljon. Akik hozzám hasonlóan szeretik a marcipánt, imádni fogják ezt is.
Frissen ragacsos, néhány nap múlva a mázt beszívja a tészta, de belül nem szárad ki.
Miután a cukrászvizsgára vásárolt marcipánból még van egy jókora darab, idén nem magam készítem azt, de persze házi marcipánból is finom lesz. A marcipánt lereszeltettem a Lorddal: ezt a lépést ugyan ki lehet hagyni, de akkor eléggé nehézkes összedolgozni, morzsolni a liszttel.
Azt meg kellett állapítanom, hogy kijöttem a pereckészítésből, nem lettek túl egyenletesek, ez viszont senkit nem zavart evés közben.
Hozzávalók:
a tésztához:
22 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
20 dkg marcipán
1 tojás
5 dkg kandírozott narancshéj
só
a mázhoz:
10 dkg porcukor
1 egész narancs
A marcipánmasszát lereszelem, és összemorzsolom, dolgozom a liszttel. Beleütöm a tojást, beleteszem a vajat, a sót, a porcukrot és a kandírozott narancshéjat, és összegyúrom, majd két órát hűtőben pihentetem. (Elég lágy a tészta, kell a pihentetés, hogy lehessen vele dolgozni.)
Kiveszem a hűtőből a tésztát, 4 részre osztom, mindegyikből hurkát sodrok, amit további 10-10 részre vágok. Egy-egy darabból nagyobb perecet formálok - a kisebb perecek sülés közben összefolynak. Zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, kis helyet hagyok közöttük. 200 fokra előmelegített sütőben 10-05 perc alatt megsütöm.
Miközben sül, a narancs héját lereszelem és félreteszem. Ha nincs bio narancsom, ezt a lépést kihagyom. A levét kifacsarom, összekeverem a porcukorral. A meleg pereceket megkenem a mázzal, és megszórom a reszelt narancshéjjal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.