11/20110
Kladdkaka magyarosítva: pálinkával, borecettel
Fotó: Krumpli Béla
Egyszerűen "barna tésztának" hívtuk, volt benne minimális kakaó, lekvár, cukor, liszt, tojás. A tojást szétválasztottuk, a cukorral alaposan kikevertük, vertük, majd jól megsütöttük. persze nem volt az rossz, sőt, amikor megkívántunk egy kis édességet, és nagymama elővarázsolta valahonnan, talán jobbat el sem tudtunk képzelni. Csa éppen rajtunk kívül senki más nem ismeri, túlbonyolított, túlsütött, és annyira meg nem ütős.
Majdnem ugyanezekből a hozzávalókból, no meg persze egy kis csokoládéból az amerikaiak néhány mozdulattal browniet varázsoltak. Semmi alaposság, csak lazán beledobálnak mindent egy tálba, kettőt kevernek rajta, és jóformán meg sem sütik, sőt, akkor jó, amikor úgy tűnik, hogy a közepe még sületlen. A tűpróbát nem is érdemes bevetni, illetve ha megfelel annak, akkor már rég elrontottuk. Ezzel világhírűvé váltak, imádja mindenki, sütik mindenhol
Ugyan jóval kevesebben ismerik, de a browniehoz hasonló, nagyon barna süteménye például a svédeknek is van. A Svédországban divatos kladdkaka a mi "barna tésztánk" és az amerikai brownie között helyezkedik el: nincs, vagy csak nagyon kevés csokoládé van benne, barnaságát a kakaó biztosítja, puhaságát viszont az, hogy nem sütik agyon. Imádnivaló, ragacsos sütemény ez is, amit tíz perc alatt be lehet keverni, további 25-30 perc alatt elkészül. Ha nincs türelmünk kivárni, míg kihűl, neki lehet állni kiskanállal. Magyarul AzEszter ír róla bővebben, nála találkoztam ezzel a süteménnyel én is.
A kladdkakát azért is szeretem, mert remekül bírja az ízesítést. Egy kevés pálinka, likőr nagyon jót tesz neki, de a nyers tésztára rápakolhatjuk a tavalyi, mélyhűtőben maradt gyümölcsöt is. Sőt, amikor Csengével azon gondolkodtunk, mibe is önthetnénk még borecetet, sütöttem egyet aszús ecettel is. Tény, hogy így már nem mindenki szerette, de aki igen, az egyenesen odavolt érte:)
Én úgy szeretem, ha van benne egy kevés csokoládé is, attól picivel feszesebb lesz.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg liszt
3 tojás
30 dkg cukor
5 ek kakaópor (cukrozatlan, sötét)
5 dkg csokoládé
2 ek jóféle pálinka, likőr, vagy 4 ek Tokaji borecet aszúból
A vajat megolvasztom, beleöntöm a cukrot, két-három percig kevergetem. Elzárom a gázt, beleszórom a csokoládét és a kakaót, elkeverem. Egyenként belekeverem a tojásokat, majd beleszitálom a lisztet, beleöntöm a pálinkát/ecetet, és néhány mozdulattal összedolgozom. Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. Akkor jó, ha a közepe még remegős.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.