10/20112
Kacsarillette borecetes, tormás áfonyaszósszal
Fotó: Krumpli Béla
A vendégeknek ez volt a másik kedvence Bodrogkeresztúron. A rilletteben nem volt semmi különös, úgy készült, ahogy ennek a húspástétomnak készülnie kell. Keveset ebből nem érdemes készíteni, és nagyon jó érzés előkapni, amikor az őszi és téli napokon semmi ötletünk nincs reggelire, vacsorára, sőt a tettvágy is kifogyott belőlünk. Üvegben, kis zsírral a tetején, jó sokáig eláll.
A rillettenek a lényege most a pikáns áfonyaszósz volt. A kettő együtt tökéletes párost alkotott. Jó érzés volt, amikor visszajöttek a vendégek megkérdezni, hogy melyik ecetből kell vásárolniuk, hogy ezt otthon is elkészíthessék. Hát a muskotályosból!
Hozzávalók:
a rillettehez:
2 kg kacsamell
5 dl kacsazsír + egy kevés a tetejére
4 dl száraz fehérbor
20-25 zsályalevél
só
A húst a bőrrel, hájjal együtt felkockázom, nem túl apróra. A zsírral együtt egy lábosban 15-20 percig kevergetem, majd ráöntöm a bort, sózom, és a legkisebb lángon, fedő alatt főzöm 5 órát. Kb három óra múlva beleteszem a zsályát.
Hagyom kicsit hűlni, majd egy jó késsel felaprítom. (Lehet géppel is, a lényeg, hogy ne pépet készítsünk, a rostok felismerhetőek legyenek.) Összekeverem a maradék zsírral, majd üvegekbe teszem, a tetejükre olvasztott zsírt öntök.
az áfonyaszószhoz:
3 ek áfonyalekvár
2 ek frissen reszelt torma
3 ek csípős mustár (dijoni)
1-2 ek tokaji borecet (muskotályból)
só
A hozzávalókat összekeverem, sóval ízesítem. Azonnal tálalható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.