30
08/2011
0

Kovászos uborka zselé-leves


Fotó: Krumpli Béla

Ha ez egyáltalán lehetséges, Erdélyben még inkább "levesesek" az emberek, leves nélkül egy menü félkarú óriásnak számít, sőt leginkább semminek se. A leves a kezdet és a vég. Az nem számít, ha a leves után nem jön semmi (csak egy kevés palacsinta, vagy hasonló "komolytalan" fogás), de ha a krumpli előtt nem adnak semmit, bizony veszekedés lesz a vége a dolognak. Bár szerintem ilyen gyakran nem fordulhat elő egyetlen háztartásban sem: ha az asszonyka az anyja mellett nem tanulta meg, hogy a levesre szükség van, akkor is csak egyszer követi el azt a hibát, hogy ebédre nem főz. Utána vagy leves, vagy válás lesz a dolog vége.

Jó, szerencsére, ma már ennyire nem szigorú a világ, de tény, hogy amennyiben komolyan akartam venni magunkat, szükség volt a levesre. Akkor váltottunk zselésített változatra, amikor elgondolkodtam, hogy mivel fogjuk kimerni a parányi tányérjainkba a híg levest. Lehetett volna bohóckodni, de nem ez volt a cél, így maradt a zselatin.

Tányérokat ebből a tésztából sütöttem, fűszer nélkül. Köröket vágtam ki a tésztából, és apró kerek formák hátára nyomogattam.

Az otthoni joghurt nem olyan híg, amint azok, amelyeket itt lehet kapni. Ezért inkább a görög, vagy török joghurttal készítsük el.

Hozzávalók:

5 kovászos uborka
0,5 l zöldségalaplé
1 dl tejföl
2 dl joghurt
4-5 szál zöldpetrezselyem
3-4 gerezd "kovászos" fokhagyma
a kapott folyadékmennyiségnek megfelelő zselatin (lapzselatin)

kapros olaj:
kapor
olaj

A leves hozzávalóit összeturmixolom. Lemérem a kapott folyadékot, és annyi zselatint, amennyire szükségem van, hideg vízbe áztatok. Egy kevés levet felmelegítek, feloldom benne a zselatint, és hozzákeverem a többi léhez. Lapos tálakba öntöm, és hűtőben megdermesztem. Felvágom apró darabokra, kapros olajjal meglocsolom, és tálalom.

A kapros olajhoz olívaolajba apróra vágott kaprot áztatok. (Csak annyit készítek, amennyi elfogy.)

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr295593632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása