26
07/2011
0

Korianderes kukoricasaláta, keleti beütéssel


Fotó: Krumpli Béla

Eddig tényleg elhittem, hogy a "holnaptól egyre több napsütés" várható időjárás jelentésnek van valami alapja. Tegnap a rádióban is óvatosabban fogalmaztak, azt mondták, szerdán süthet már a Nap. Szerencsénkre, egy hétig voltunk már nyaralni, és akkor csak két és fél napig esett a eső, és mi csak egyszer áztunk meg nagyon. (A nyaralásunk gasztro részét itt megírtam.)

Az a mázli, hogy színes zöldségek időjárástól függetlenül vannak a piacon, bár azért a zöldség/gyümölcsérés szorosan összefügg a napsütéssel. Vagyis ha nem süt a nap, nem érnek rendesen a zöldségek, gyümölcsök, ráadásul még íztelen is lesznek. Csak mondom.

Mi eddig nem nagyon békétlenkedtünk hangosan, csak azt vettem észre, hogy igyekszem egyre színesebb ételeket készíteni. Mint tél végén, tavasz fele, amikor már hiányoznak a friss ízek.

Ez a saláta azért született, mert úgy éreztem, a kukorica remek társa a korianderzöldnek. No meg azért is, mert a blogkóstolón készített tekercs ízeit megkívántam. Meg azért, mert a Komjádi piacon ilyen kis, nagyon-nagyon édes-finom paradicsomokat lehet vásárolni. Azóta ez az alap, és mindig kitalálok melléjük valamilyen "köretet". A rozmaringos méz helyett persze bármilyen méz megteszi. Csak azért hangsúlyozom a milyenségét, mert ha másnak is van eldugva a kamrapolc mélyén, most pl előveheti.

Hozzávalók:

4 cső kukorica
kb 20 szem kicsi, édes paradicsom
1 csokor snidling
1 csokor korianderzöld
1 tk chilipehely
3 ek szójaszósz
2 ek halszósz
1/2 ek rizsecet
fél citrom leve
egy tk őrölt gyömbér
3-4 tk rozmaringos méz

A kukoricákat puhára főzöm, majd a szemeket levágom. A paradicsomokat négybe várom, a zöldfűszereket apróra. Egy nagy tálban összekeverem a hozzávalókat. Az öntethez a mézet, a chilipelyhet és az őrölt gyömbért elkeverem a szójaszósszal, beleteszem a halszószt, a rizsecetet és a frissen facsart citromlevet, és ráöntöm a zöldségekre. Alaposan összekeverem, és azonnal tálalom. (Sózni nem kell, az öntettől elég sós lesz!)

Címkék: saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr695593642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása