19
07/2011
0

Borjúnyelv cseh módra


Fotó: Krumpli Béla

Érdekes utazás a múltba Körner András
könyve: úgy mutatja be néha egészen apró részletességgel dédanyja életét, házát és környezetét, hogy ő maga nem ismerte Riza nénit, és a mosoni házban is akkor járt, amikor abban már réges rég nem a családja lakott.

A szerző egy receptesfüzet, néhány levél és az anyukájának az elbeszélései alapján rekonstruálja a múltat, a mosoni ház lakóinak mindennapjait a századfordulón. Az elején kissé nehézkesen indul a történet, mintha Körner maga is keresné a helyét ebben a világban: hiába állt olyan közel hozzá, ő azokat az időket nem élte meg. Attól kezdve azonban, hogy bele lehet kapaszkodni a fennmaradt receptesfüzetbe, a szerző is magabiztosabban mozog a családja múltjában: ő maga is az ételek szerelmese, a régi receptek kutatója. Itt már megtalálja a "közös hangot" Riza nénivel, ezekhez már hozzá tud szólni, itt válik igazán személyessé a könyv, innentől talál rá a saját hangjára Körner, és ettől a fejezettől érezhetjük családtagnak Riza nénit.

A receptek a történetek nélkül is remek olvasmány, elég sokat bejelöltem, hogy mindenképpen kipróbálom.

Elsőként itt van ez a borjúnyelv, hiába, én azt szeretem. Riza néni után, szabadon.

Hozzávalók:

1 borjúnyelv (kb egy kg-os)
1 nagy sárgarépa
1 vöröshagyma
10 dkg mazsola
2,5 dl vörösbor
csapott mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg
2 dl alaplé
2 ek durvára darált mandula
1 tk cukor
1-2 ek Tokaji aszúecet - ízlés szerint
1 ek liszt

6 ek olaj

A borjúnyelvet puhára főzöm, kb egy óra alatt. Lehűtöm, a nyelvet megtisztítom, leszedem róla a bőrt. Vékony szeletekre vágom.

A hagymát apróra vágom, a sárgarépát szeletekre. Az olajon 2-3 percig dinsztelem a hagymát, majd rádobom a sárgarépát, és időnként megkevergetve további öt-hat percig dinsztelem. Megszórom a liszttel, felöntöm a borral és az alaplével. Beleteszem a húst, a mazsolát, a szegfűszeget, a cukrot, az ecetet és a sót, és lassú tűzön 10 percig főzöm. Időközben beleszórom a mandulát is. Megkóstolom, ha kell, utána ízesítem, és krumplipürével, vagy főtt krumplival tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr175593646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása