12/20100
Padlizsánkrémleves grillezett naranccsal
Fotó: Krumpli Béla
Ha nem arra gondolnék, hogy nekem sütnöm kellene már, akkor hosszasan írnék Segal Viktor szakácskönyvéről. Arról, hogy mennyire nagyon-nagyon, és miért nagyon-nagyon jó. Most azonban csak azon jár az eszem, hogy biztosan megvettem-e mindent, és mit süssek-főzzek meg ma, mi készüljön holnap...
Szavak helyett itt egy leves, majdnem Segal módra. Az övé ugyanis kakukkfüves, én kifelejtettem, de nélküle is rajongói lettünk ennek az aranyló levesnek:)
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
fél póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
negyed zeller
1,5 alaplé
4 dkg hideg vaj
só
bors
egy narancs
A padlizsánokat vaslapon megsütöm. A fokhagymát, vöröshagymát megpucolom, apróra vágom, a póréhagymát karikázom. A répát és a zellert megpucolom, apró kockákra vágom. Az olajon megdinsztelem a hagymákat, majd rádobom a répát és a zellert, és addig pirítom, míg enyhén karamellizálódnak. Felöntöm az alaplével, sózom, és megfőzöm a zöldségeket. Közben a padlizsánok héját leszedem. Ha a zöldségek puhák, beleteszem a padlizsánt, és bitmixerrel pürésítem. Ha kell, sózom, borsozom.
A narancsot felszeletelem, levágom a héját a fehér réteggel együtt, és forró serpenyőben karamellizálom.
Tálaláskor a forró levesbe dobok 4 dkg hideg vajat, és a tányérban ráhelyezek egy-egy karika grillezett narancsot.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.