01
09/2010
3

A szultán kedvence: krémes padlizsán - köretként



Nem is tudom, ki utánoz kit: a szultán engem, vagy én őt. Esetleg egymástól függetlenül imádjuk mindketten a padlizsánt? Mindenesetre tanúsíthatom: igencsak jó ízlése van a szultánnak! Remélem ő is ezt gondolja rólam:)

A padlizsán köretként remek alternatívája a bármi más megszokottnak (krumpli, rizs) húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét. Most még ki lehet próbálni, olcsón lehet vásárolni. Télen is elkészíthető mélyhűtött padlizsánból, egészen biztos azonnal felidézi bennünk a nyarat, mosolyt csal az arcunkra. Egy-két csomaggal érdemes többet fagyasztani. Nagyon finom!

A padlizsánt - lehetőség szerint vaslapon süssük meg, vagy nyílt lángon. Utóbbi esetben tegyünk alufóliát a tűzhelyre úgy, hogy a gázrózsa helyét kivágjuk. A kicsöpögő lé ebben az esetben nem folyik és ég rá a tűzhelyre. Egészen más íze lesz így a sült padlizsánnak, összehasonlíthatatlan a sütőben sülttel, nagyon megéri a macerát. Anyukámnak van egy speciális vastag vastepsije, ami olyan széles, mint a tűzhely. Azt ráteszi két lángra, azon süti a padlizsán. Így a lé nem tud kifolyni, nem kell alufóliával bohóckodni, a padlizsán héját könnyű lehúzni. Ha valakinek van ötlete, hol lehetne ilyet csináltatni, kérem, szóljon!

Az eredeti receptet Ozcan Ozan: A szultán konyhája című könyvének román fordítása alapján készítettem. Ezúttal Apukám fotózott, köszönöm!

Hozzávalók:

1 kg padlizsán
1,5 ek frissen facsart citromlé
6 dl tej
1,5 ek tejföl
6 dg vaj
4 ek liszt
10 dkg sajt (pl. feta vagy telemea, de bármilyen lehet)

A padlizsánokat megsütöm, megpucolom, apróra vágom - ezúttal akár géppel is lehet, és a citromlével meglocsolom. Közben a tejet és a tejfölt egy edényben összekeverem és megmelegítem. Egy másik edényben megolvasztom a vajat, belekeverem a lisztet, majd beleöntöm a tejfölös tejet és egy habverővel csomómentesre keverem. Hozzáadom a padlizsánt és a reszelt sajtot, és addig keverem, míg krémes nem lesz. Azonnal tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr95593724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit 2010.09.01. 11:33:57

Ez egy nagyon érdekes recept, a szultánok igencsak tudták mi a finom-:))
Kipróbálásra kerül hamarosan.

Bianka 2010.09.01. 12:34:39

Izgalmas, nagyon finom lehet

Ottis 2010.09.01. 18:02:55

Na ez tényleg érdekes recept!Ki kell próbáljam!
süti beállítások módosítása