09/20103
A szultán kedvence: krémes padlizsán - köretként
Nem is tudom, ki utánoz kit: a szultán engem, vagy én őt. Esetleg egymástól függetlenül imádjuk mindketten a padlizsánt? Mindenesetre tanúsíthatom: igencsak jó ízlése van a szultánnak! Remélem ő is ezt gondolja rólam:)
A padlizsán köretként remek alternatívája a bármi más megszokottnak (krumpli, rizs) húsok mellé, de önmagában is megállja a helyét. Most még ki lehet próbálni, olcsón lehet vásárolni. Télen is elkészíthető mélyhűtött padlizsánból, egészen biztos azonnal felidézi bennünk a nyarat, mosolyt csal az arcunkra. Egy-két csomaggal érdemes többet fagyasztani. Nagyon finom!
A padlizsánt - lehetőség szerint vaslapon süssük meg, vagy nyílt lángon. Utóbbi esetben tegyünk alufóliát a tűzhelyre úgy, hogy a gázrózsa helyét kivágjuk. A kicsöpögő lé ebben az esetben nem folyik és ég rá a tűzhelyre. Egészen más íze lesz így a sült padlizsánnak, összehasonlíthatatlan a sütőben sülttel, nagyon megéri a macerát. Anyukámnak van egy speciális vastag vastepsije, ami olyan széles, mint a tűzhely. Azt ráteszi két lángra, azon süti a padlizsán. Így a lé nem tud kifolyni, nem kell alufóliával bohóckodni, a padlizsán héját könnyű lehúzni. Ha valakinek van ötlete, hol lehetne ilyet csináltatni, kérem, szóljon!
Az eredeti receptet Ozcan Ozan: A szultán konyhája című könyvének román fordítása alapján készítettem. Ezúttal Apukám fotózott, köszönöm!
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1,5 ek frissen facsart citromlé
6 dl tej
1,5 ek tejföl
6 dg vaj
4 ek liszt
10 dkg sajt (pl. feta vagy telemea, de bármilyen lehet)
A padlizsánokat megsütöm, megpucolom, apróra vágom - ezúttal akár géppel is lehet, és a citromlével meglocsolom. Közben a tejet és a tejfölt egy edényben összekeverem és megmelegítem. Egy másik edényben megolvasztom a vajat, belekeverem a lisztet, majd beleöntöm a tejfölös tejet és egy habverővel csomómentesre keverem. Hozzáadom a padlizsánt és a reszelt sajtot, és addig keverem, míg krémes nem lesz. Azonnal tálalom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Judit 2010.09.01. 11:33:57
Kipróbálásra kerül hamarosan.