17
12/2010
0

Sütőtökös, spenótos, sajtos muffin




Ha megkérdik, hogy mi van egy ételben, én meg tudom, hogy megosztó elemek is, simán kitérek a kérdés elől, vagy ha továbbra is erőltetik, egyszerűen nem mondom meg. Vagy kicsit csúsztatok, hiszen tudom, ha megkóstolják: nyert ügyem van. Legtöbbször be is jön, mert ha az agyunk valamiről megállapította, hogy jó, hiába derül ki, hogy az egyik alkotóelemét ő addig nem szerette, már nem azzal van elfoglalva, hanem az új ízélménnyel. Tudományoskodó kétsorunkat olvasták.

Ennél viszont nem lehet bevetni a cselt, hiszen a két, igencsak megosztó alkotóelemét nem lehet letagadni: látszik, hogy sütőtökös és spenótos. Maximum sóskát mondhatnék, na de azt még többen utálják, például Krmpl sem eszi meg, pedig mindössze két alapanyag létezik, amitől konkrétan kirázza a hideg. Szóval mese nincs, itt vallani kell. Azok, akik ismernek, már vállalják a kockázatot, hogy olyasmit is megkóstoljanak, amit amúgy nem ennének meg. Két dolog történhet ugyanis: továbbra se szeretik, de ezt nyugodtan megmondhatják. A másik viszont sokkal gyakoribb: meglepetten kiáltanak fel, hogy "jé, ez finom, pedig nem is szeretem a spenótot/sütőtököt!".

Mindig muffinokat kezdek sütni, aztán megunom, és valami nagyobb formában végzi a massza. Eredeti recept az ajándék könyvben, az arányokat alaposan megváltoztattam.

Hozzávalók:

1 bögre liszt (1 bögre=2 dl)
2 tk sütőpor
22 dkg spenót
30 dkg sajt (feta, vagy krémfehér, esetleg telemea)
55 dkg tök (a sült, tisztított tök súlya volt ennyi)
1/4 bögre tej
3 tojás
kis fej vöröshagyma
2 ek tökmag

bors
olaj a forma kikenéséhez

A sütőtököt megsütöm, kikaparom a belsejét, szükség esetén apró darabokra vágom. A spenótot blansírozom, jól kinyomkodom belőle a vizet, és apró darabokra vágom. A hagymát apróra vágom. Egy nagy tálban összekeverem a tököt, a spenótot, a hagymát és a tökmagot. Ráöntöm a kissé felvert tojásokkal elkevert tejet, majd beleszórom a sütőporos lisztet. Alaposan összedolgozom, beleszórom a morzsolt/vágott sajtot, sózom, borsozom.

A formát kiolajozom, belekanalazom a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a széle elválik a forma falától, és a közepe sem folyik már. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr195593691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása