13
10/2010
0

Paszternáktorta




Harminc deka - amennyi a tortába kell - paszternák lereszeléséhez erős motiváció szükséges. Aki már kóstolta a tortát, az tudja, miért csinálja, aki nem, azt vigasztalja, hogy utólag kárpótolva lesz. A szuper reszelők ellenére mondom ezt, én váltogattam őket, bízva abban, hogy a másikkal könnyebb lesz. Szóval a reszelésért most sem rajongok.

Aztán, hogy egy kerek tortaformába öntött tortából hogyan lesz szögletes, tudnék mesélni, de nem akarok. Viszont halál nyugodtan, két pillanat alatt megmentettem mindent - új tortára nem volt se idő, se alapanyag. És életemben először áldottam a sütőpapírt, de nagyon. Azt meg mindenki ellenőrizze - ha kapcsos tortaformát vásárol -, hogy az alját elég szorosan tartja-e a perem, vagy csak tessék-lássék módjára. Ebben az esetben ugyanis akkor is kifordul a alja, ha a forma éppen tele van:)

A torta nagyon finom lett, roppant sikere volt. Hirtelen azok is erőt éreztek magukban a sütéshez, akik nem is szoktak tortát készíteni. Ajánlom nekik (is) szeretettel:)

Az, hogy éppen nincs paszternák otthon, sőt, a sarki zöldségesnél sem, senkit se riasszon vissza. Grenadine is például simán lecserélte fehérrépára.

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg cukor
1,5 dl olívaolaj
1 dl juharszirup
4 tojás
25 dkg liszt
15 dkg mandula
30 dkg paszternák
egy nagy alma
egy narancs leve és reszelt héja
2 tk sütőpor
fél-fél kk kardamom, szerecsendió, fahéj
csipetnyi só

A tojásokat a cukorral krémesre verem, majd hozzákeverem a juharszirupot, az olajat, a narancslevet és a narancs reszelt héját. Beleteszem a reszelő legkisebb lyukán lereszelt paszternákot és almát. A lisztet összekeverem a sütőporral, a durvára vágott mandulával, a fűszerekkel, és belekeverem a tojásos keverékbe. Sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm. Tűpróba fontos!

a tetejére:
egy doboz (500 gr) mascarpone
2,5 dl (hab)tejszín
ízlés szerint porcukor

Az előzőleg jól lehűtött tejszínből habot verek, majd óvatosan belekeverem a mascarponét és a cukrot. (Ez utóbbit fokozatosan, nehogy túl édes legyen.)

A tortalapot kettévágom, egyiket megkenem a krémmel, ráhelyezem a másik lapot, majd a maradék krémmel bevonom az egész tortát.

Címkék: torta

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr525593712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása