16
09/2010
0

Őszlényege: piros csirke




Eszünk mi rendes kaját is, csak a blogon tűnik úgy, hogy süteményt eszünk reggel-délbe-este. Íme a bizonyíték: csirke arrabiata:)

Lehetett volna ez a sorozat következő részeként nyárlényege, ha időben megírom, de idén úgyis elmaradt a nyár:) Paradicsom meg ezen a hétvégén lesz még - hacsak hirtelen nagyot nem változik az időjárás. Én minden évben, attól kezdve, hogy megjelennek az őstermelők a göcsörtös paradicsomokkal, elveszek. Hétről-hétre sokkal többet vásárolok, mint amennyit meg bírunk enni. Ez viszont soha nem megy kárba, paradicsommártásként végzi a mélyhűtőben. Télen hetente egyszer eszem valamilyen paradicsomos tésztát. Egészen pontosan simát vagy arabbiatát, és élvezem, hogy olyan, mintha nyár lenne. (Nehogy bárki azt mondja, hogy fagysztott paradicsomból nem az igazi! Nekem ennyi belefér, ezek a paradicsomok finomak fagyasztva is.)

Most szombaton a Hunyadi térre is el szeretnék jutni, annyi izgalom van azon a piacon mindig! Amúgy sokkal több, mint amennyi látszik, tudni kell, hogy kinél, mire kell rákérdezni. Az igazi kincsek a pultok alatt lapulnak:) Szombat reggelente sok mindenre képes vagyok, ha piacozásról van szó.

Ezt a hihetetlenül finom csirkét először kenyérrel ettük, a levét feltunkolni igazi gyönyörűség, de nagyon jól mutat és finom puliszkával is.

Hozzávalók:

6 ek olívaolaj
5 dkg császárszalonna
2 kisebb vöröshagyma
4 csirkecomb, 2 csirkemell (csak combból is jó)
8 gerezd fokhagyma
1,5 deci száraz vörösbor
2 chilipaprika (v. 1 teáskanál chilipehely)
1/4 kg édes paradicsom
egy maréknyi szárított paradicsom (elmaradhat, ez esetben mehet bele több friss)
3 ágacska rozmaring


A szalonnát felkockázom, beleteszem egy lábosba, és elkezdem pirítani. Amikor kiolvadt a zsírja, beledobok két gerezd apróra vágott fokhagymát, és a rozmaringot, és két-három percig kevergetem. Beleöntöm az olajat, majd ha felforrósodott, beleteszem a csirkedarabokat, és minden oldalukat megpirítom.
Felöntöm a borral, beleteszem a hagymát, a chilit és a feldarabolt paradicsomot, a szárított paradicsomot, a maradék két rozmaringágacskát és fokhagymagerezdeket, sózom. Alacsony lángon, fedő alatt, negyven percig főzöm. Főtt krumplival, friss kenyérrel, vagy puliszkával tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr315593718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása