17
02/2010
7

Pikk-pakk estebéd: gombás, paradicsomos szemespaszuly




Ritkán van olyan, hogy hazajövünk, és gyorsan valamit összedobok. Össze-vissza dolgozunk évek óta, praktikusabb, ha előre főzök. Pedig szeretném, ha úgy élnénk, hogy vidáman, pihenten hazaérkezünk, én meg semmi perc alatt varázsolok valamit az asztalra. Ehhez képest valamikor, naponta máskor, hazaérek, és elég fáradt vagyok ahhoz, hogy sokkal jobban essen melegíteni, mint főzni. Ez nem panasz, hanem tény:)

Ez a paszulyos egytálétel egy ilyen „gyorsan összedobtam valamit” estebéd. Hihetetlen jó érzés volt pikk-pakk pucolni és vágni a zöldségeket, pirítani a hagymát, bontani a konzervet. (A babot az előző napi paszulylevesből mentettem ki.)

Húsmentes ugyan, de annyira gazdag, hogy a húst szerető férfiaknak sem lesz hiányérzetük.

(Nem törtpaszuly, de böjti ebédként is megállja a helyét.)

Hozzávalók:

két nagy maréknyi szemespaszuly
egy nagy répa
45 dkg paradicsom (konzerv)
negyed kiló gomba
egy hagyma
fél mokkáskanál római kömény
egy kiskanál hétfűszer keverék
egy mokkáskanál cayenne-i bors

öt evőkanál olaj
egy kiskanál cukor

A hagymát megpucolom, nem túl apróra vágom és az olajon megdinsztelem. A répát szintén pucolom, felvágom, és rádobom a hagymára, néhány percig együtt pirítom, néha megkeverem. Közben a gombát megmosom, felszeletelem, beleteszem a hagymás-répás keverékbe, sózom és együtt párolom körülbelül hat-hét percig. Beleteszek egy kiskanál cukrot, a paradicsomkonzervet, fűszerezem. Két-három percig főzöm és tálalom.

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr205593758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2010.02.17. 14:26:36

Kedves Paszuly!
Miből gondolod, hogy a kötött munkaidejű (ami esetleg sokkal több, mint 8 óra)munkából vidáman és főleg pihenten érkezik meg az ember az otthonába???
Esetleg pihent a munkahelyén?
Nem bántani akarlak, csak ez vicces volt.
szeretettel:Rita

Mindennapi Manna 2010.02.17. 15:14:05

Kedves Rita!
Én egy általam, a magam számára ideálisnak képzelt helyzetről írtam, nem másokról:) Mert szeretnék a napi kötött munkaidejű - csak szinte naponta máskor kezdődő és végződő - munkám után mindig vidáman, és lehetőség szerint nyugodtan hazaérni.

"saját levében" 2010.02.17. 16:26:23

Ez elég paszulyosra sikeredett!

Mindennapi Manna 2010.02.17. 16:46:42

:)

Péter 2010.02.18. 21:22:37

http://www.noizeonline.mondozoo.com

Garffyka 2010.02.22. 13:30:09

Szia! Örülök, rátaláltam a blogodra! Végre még valaki, aki nevén nevezi a dolgokat és tudja, hogy a paszuly ua mint a fuszulyka és véletlenül sem keveri a murkot a döbleccel :)

Szerintem a bevezető kesernyés-vicces-ironikussága teljesen érthető :)

Mindennapi Manna 2010.02.22. 15:11:39

Garffyka, Isten hozott, és köszönöm!
süti beállítások módosítása