11/20097
Seafood chowder
Krémes hallevesnek lehetne fordítani, de nem érdemes. Meg sem közelíti ez az elnevezés azt, amit valójában takar. Ráadásul nem is csak hal van benne. És annyira mókás, ahogy a bébipolip felfújódik fövés közben!
Miután itthon nem mindennapos ez a leves, fogyasztása közben az embernek automatikusan eszébe jut a nyaralás, a végtelen víz látványa, a napsütés, és ezek érzelmeket indítanak el. Ennek következtében két dolog történhet velünk:
1.) Kesergünk amiatt, hogy nem élünk tengerparton vagy legalább közelebb a tengerhez, állandó napsütésben. Mélázhatunk sanyarú sorsunkon, végső elkeseredettségünkben könnyeket ejthetünk a tányérba.
2.) Mit sem törődve a zord időjárással, tengerparton képzeljük magunkat, a hatás kedvéért a tenger morajlását hallgatjuk cd-ről, és nézegetjük a nyári fotókat. Velünk az utóbbi történt, még a nap melegét is érezni véltük.
A belevalókat a Nagycsarnokban vásároltam. Az alagsorban megkerestem a legszimpatikusabb halast, azt, akinél a legtöbb féle hal, kagyló, rák volt kitéve. Mindenből vettem néhány darabot, egyedül a fekete kagyló maradt ki. Azt előre becsomagolva, egykilós hálóban árulják, nekem most nem volt szükségem ekkora mennyiségre. Éttermekben friss kenyérrel kínálják, itthon magában ettük.
Receptje tulajdonképpen nincs, illetve rengeteg van. Én az emlékeim alapján, érzéseimre hagyatkozva készítettem, finom lett.
Hozzávalók:
Az alapléhez:
néhány halfej, halfarok
szemes bors
3-4 babérlevél
A hozzávalókat beteszem egy fazékba, felöntöm vízzel, kb. 30-40 percig főzöm, majd leszűröm.
A leveshez:
2 sárgarépa
2 hagyma
egy-két szárzeller zeller
2 közepes krumpli
1 bögre sűrített paradicsom
négy-öt evőkanál liszt
egy kilónyi tengeri hal és egyéb tengeri herkentyű: tintahal felkarikázva, garnélarák, fésűskagyló, bébipolip, stb.
5 dkg vaj
só
A zöldségeket megpucolom, apró darabokra vágom. A halakat szeletelem, a tengeri herkentyűket megmosom, megtisztítom. A vajat megolvasztom egy nagyobb edényben, beleteszem a zöldségeket, egy-két percig pirítom, majd felöntöm a sűrített paradicsommal. Hat-nyolc percig főzöm, majd elkeverem benne a lisztet, és felöntöm az alaplével. Amikor felfő, beleteszem a tintahalat és a bébipolipot, hat-nyolc perc múlva a garnélát és a fésűskagylót. Ha már majdnem puha minden, beleteszem a halszeleteket, és néhány perc alatt készre főzöm. Ha kell, sózom, és tálalom.
PS: Aki szavazaz új ruháról, és ír egy hozzászólást, ajándékot nyerhet!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.