01/200913
Törtpaszuly
Az ősszel már készítettem, de akkor nem találtam fehér paszulyt, és tarkababból főztem meg. Finom lett, de közben eszembe jutott nagymama, amint egyszer szörnyülködve mesélte, hogy valaki tarkababot vásárolt a törtpaszulyhoz. És akkor nem lett belőle bejegyzés:)
Gyerekkoromban a törtpaszuly böjti ebéd volt. Péntekenként olykor, de szigorú böjti napokon nagymama hatalmas adagot főzött, és szállította nekünk is. Engem a böjt akkoriban nem hatott meg különösebben, de a törtpaszulyt imádtam, így vártam is ezeket a napokat.
Számomra a törtpaszuly a telet jelenti, én szeretem ezt az évszakot is. A tűz duruzsolásával, a takarókba burkolozós olvasásokkal, a különböző ételek illatával... Persze hóval, de úgy néz ki, idén az igazi havazás elkerüli Budapestet.
A törtpaszulyt elkészíteni egyszerű. Lehet turmixolni is, akkor benne marad a bab héja, de „áttörni” sem jelent túl nagy fáradtságot. Savanyúkáposztával isteni!
Hozzávalók:
fél kg szárazbab
három babérlevél
egy nagyobb fej hagyma
öt evőkanál olaj
só
pirospaprika
A babot egy éjszakára báztatom. Másnap enyhén sós vízben felteszem főni. Tíz perc után leszűröm, új vizet öntök rá, beleteszem a babérlevelet, sózom, és puhára főzöm. Akkor jó, ha a paszulyszemek már mennek szét. A levét leszűröm egy edénybe, és félreteszem. Ha sietek, turmixban pépesítem, ha picit több időm van, átpasszírozom. Ha nem elég híg, hozzákeverek a főzőléből, és egyszer felfőzöm.
A hagymát vékony szeletekre vágom, egy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem és megdinsztelem. Ha már puha, elzárom a gázt, megszórom a paprikával és összekeverem. (Most a fotó kedvéért utólag szórtam meg.)
A paszulyt tányérokba szedem, a tetejére teszek a hagymából, és savanyúkáposztával tálalom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Gabah 2009.01.30. 13:23:00
:-)
Mindennapi Manna 2009.01.30. 13:47:00
Judit 2009.01.30. 16:43:00
Mindennapi Manna 2009.01.31. 21:22:00
Anonymous 2009.03.26. 11:07:00
Anonymous 2009.03.26. 11:12:00
Mindennapi Manna 2009.03.26. 21:41:00
kinbot 2010.01.11. 21:17:51
Mindennapi Manna 2010.01.14. 20:09:05
Mária 2010.01.22. 14:18:44
Törtpaszuly receptet kerestem és örömömre rátaláltam az otthoni elkészítésú receptre.Emlékezetem szerint édesanyám se rántással készítette,na meg az elmaradhatatlan káposztacika,ami itt nem olyan mint otthon.Itt csak ilyen gyorsérlelésű káposzta van,21 év óta én nem találtam otthoni ízű káposztát.Ma elkészítem !!!