09/20080
Megtaláltam! Szilvás kenyérpuding
Írtam, hogy keresek egy szilvás süteményt, de egyáltalán nem emlékszem rá:) Szorgalmasan olvasgattam a különböző recepteket, egyik sem hozott fel bennem semmilyen emléket. Voltak próbálkozásaim, gondoltam hátha, valamelyik íze felidéz valamit. Hiába.
Aztán Dulmina fotóját nézegetve előkúszott egy kósza emlék. Biztos még nem voltam a dolgomban, de ahogy egyre többet gondoltam rá, úgy erősödött az érzés: megtaláltam! Anyukámat is megkérdeztem, és a közös emlékeinket összerakva most már tudjuk, ez volt az.
Mondanom sem kell, én valami egészen mást kerestem, pedig a megoldás szinte az orrom előtt hevert. Ennél egyszerűbbet nem nagyon lehet elképzelni, ráadásul nálunk a kiflipuding hetente kétszer asztalra került. Egyrészt, mert pofonegyszerű volt elkészíteni, másrészt mert ezt az öcsém is szerette. A hétköznapi változatban a tojásokat egyszerűen felvertük, ehhez kevertük a tejet. Ha anyukámnak volt ideje, akkor a sárgákat külön kikavarta a cukorral, a kemény habbá vert fehérjéket pedig a tetejére simította. A szilvás változatát nagynéném fejlesztette ki.
A kiflipudingot én mindig érzésből készítettem, most az egyszerűség kedvéért Ízbolygó receptjét vettem kölcsön az adagokért. Az ünnepi változatot akartam elkészíteni, ezért a tojások habját felvertem, és a tetejére szántam. Közben kiderült, hogy a tál nem elég magas, féltem, hogy lecsúszik a hab. Végül hozzákevertem a tetejére kerülő masszához.
Ha legközelebb készítem egy dolgot változtatok: vagy besztercei szilvát vásárolok, vagy a nagy szilvát negyedelem.
Hozzávalók:
8 zsemle
1 l tej
3 tojás
15 dkg cukor (ebből öt dkg vaníliás) + egy kevés a szilvákra
vaj
nagyjából háromnegyed kiló szilva
fahéj
A szilvát kimagoztam. A tojások sárgáját fehéredésig kevertem a cukorral, majd ráöntöttem a tejet, és beleáztattam a félbevágott zsemléket. Kivajaztam egy tűzálló tálat. A tojásos tebe áztatott zsemléket kézzel átforgattam, és a massza felét a tálba simítottam. Rátettem a szilvákat, és bőven megszórtam fahéjjal, meg egy kevés cukorral. Erre jött a kemény habbá vert fehérjékkel összekevert massza másik fele. Előmelegített sütőben 40 percig sütöttem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.