09
12/2017
0

Hurkával töltött alma

kicsi_hurkasalma.jpg

Kolozsváron ázaléknak neveztük, Krmp , mióta ismerjük egymást, nevet ezen. Az elején természetesen fogalma nem volt, miről beszélünk. Véres hurka, májas hurka, így ismerte ő is. Az ázalék szót ma már teljesen másra használják, ahhoz, hogy megtudjuk, valaha a haszonállatok, – disznó, juh, szárnyas – aprólékát jelentette, még a google-n is lapozgatni kell.

Minden esetre Kriza János Vadrózsák című, 1863-ból származó gyűjteményében még az aprólékot jelentette az ázalék:)

A hurka tulajdonképpen a disznó belének a neve. Disznóvágáskor ebbe töltik az állat aprólékát. A májasban van az állat mája, a véresben a vére. Ezen belül sok receptvariáció létezik. A színhúson, zsiradékon, és aprólékon kívül kerül bele valamilyen töltőanyag, ez valamilyen kása: rizs, hajdina, kukorica, máshol zsemlekocka. Fűszerezése is tájegységenként eltér. Az alap a só, bors, ezen kívül paprika, erős paprika, hagyma, majoránna, kömény, szegfűbors, szegfűszeg is mehet bele.

Régebben külön készítettek tüdős hurkát is, ám az idők folyamán összeolvadt a májassal.

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy vért csak Kelet-Európában esznek, kézműves hurkájuk van a belgáknak és a franciáknak is. Boudinnak nevezik, létezik blanc és noir. Angol nyelvterületen a hurkához hasonlító ételt neveznek puddingnak, ebből is van white és black, és a híres, hagyományos ír reggelinek része. A skótok kövér, gömböc alakú hurkát készítenek, haggis a neve. A katalán véreshurkába vér, rizs, szalonna, bors és fenyőmag kerül, botifarra negranak hívják. De nem csak Európában esznek hurkát, a koreaiak szunde étele a mi véreshurkánkhoz hasonlít: zöldségeket, üvegtésztát és disznóvért töltenek disznóbélbe, és megpárolják.

A hurka fogyasztása nem túl bonyolult: általában frissen lesütik, és pár napon belül megeszik. Ha nem fogyna el 2-4 napon alatt, egyszerűen lefagyasztják. Anyukáméknál reggeli-vacsoraként ettük a hideg hurkát. Később csakis melegen, ebédként került az asztalra.

Az utóbbi időben kezdtem el almába töltve megsütni. Kicsit izgalmasabb lesz, az alma édessége roppant jól passzol a véreshez, májashoz. Sőt, ha valamiért nem ennénk kenyeret, így nem lesz olyan zsíros, meg lehet enni magában is. Meleg előételként is kínálható, vagy például zelleres krumplipürével ünnepi asztalokon is megállja a helyét.

A receptekért tovább a delejes derelyére.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr7613463445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása