05/20170
Diós, mákos csokoládétorta
Erdélyben ma szinte egységes erdélyi magyar konyháról szokás beszélni, holott az ország ezen részének gasztronómiája rendkívül sok nép hagyományait egyesíti magában.
A 20. századi események során - népirtás, "segített" és önkéntes kivándorlás, kitelepülés, menekülés, disszidálás -, gazda nélkül maradtak ezek a konyhák, nem volt aki tovább vigye a hagyományt. A receptek, ételek vagy elfelejtődtek, vagy beépültek a magyar és román hagyományokba, és ma már mindenki sajátjaként tekint rájuk.
Az alábbi tortát például purimra sütötték a helyik izraelita közösség tagjai. Igazán dús, gazdag, sokízű sütemény. Békebeli hangulatot idéz, a huszadik század elejét, amikor még mindenki bizakodó volt, boldog és elégedett. Pár év múlva már sokat kellett spórolni év közben, hogy az ünnepre el tudják készíteni. 180 g csokoládé elképzelhetetlenül nagy kincsnek számított. Persze a háziasszonyok, anyák, nagyanyák többsége ezt megoldotta, hiszen a hagyományt nem lehetett csak úgy felrúgni. Voltak szent dolgok, és az ünnepi asztal, ünnepekkor a család jól tartása annak számított.
Spórolj a konyhában egyszerűen! Kattints a cikkért!
Ennek a tortának ma már nincs hagyománya. Nem lehet, nem nagyon van, aki megsüsse. Ezúttal már én sem ragaszkodtam, hogy megvárjam a purimot, nem akartam úgy járni, mint ezzel a tortával.
Amúgy, ha valamilyen elfogadott cukorpótlóval sütjük, remek paleo sütemény, vagy egyszerűen a glutén-, és tejmentes diétába is remekül beilleszthető.
Hozzávalók (23-24 cm-es formához):
180 g vaj
180 g csokoládé (70%)
5 tojás
105 g cukor
180 g mák
100 g dió
45 g mazsola
csipetnyi só
1 narancs reszelt héja (elmaradhat)
A diót és a mákot megdaráljuk, a csokoládét kisebb darabokra törjük. A tojásokat szétválasztjuk.
A vajat felforrósítjuk, levesszük a tűzről, beledobjuk a csokoládét, és simára keverjük. Belekeverjük egyenként a tojássárgákat, a mákot, a diót, narancshéjat és a mazsolát.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk a cukorral. Óvatosan összekeverjük a csokoládés masszával.
A tortaformát kivajazzuk, aljára sütőpapírt teszünk. Beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 45-55 percet sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Hidegen szeleteljük.
Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.