15
04/2017
0

Diós, csokoládés torta pészáhra

peszahitorta_kicsi.jpg

Fél éve tartogatom ezt a receptet, hogy pont az ünnepkor kerüljön ki a Paszulyra, erre kicsin múlott, hogy nem késtem le vele az egész pészáhot, pedig hát nem egy egyestés ünnep.

De ez az az év, amikor minden másképp van, és ezt egyre gyakrabban tudjuk élvezni akkor is, amikor éppen benne vagyunk a történésben.

Ez az időszak meg különösen sűrű volt, beköltöztünk a legideiglenesebb lakásba, amivel két tündéri gyerek is járt. Roppantmód élveztük minden percét, még azokat is, amikor tojásfutamot játszottunk egyiket a másik után, úgy tízszer. Akkor is csak a késői órára való tekintettel vetettünk véget a nagy csatározásnak.

Aztán voltunk széder esten, megismertünk egy legjobbfej akupunktúrás orvost. Találkoztunk egy olyan emberséges BKV-sofőrrel, hogy igazából ma sem tudok napirendre térni fölötte. És felmerült bennünk a kérdés, hogy mennyire nulla forintos, és nagyon turista-baráti gesztus lenne a megállókban jelezni, ha egy buszra csak az első ajtón lehet felszállni. Már arra a roppant bonyolult megoldásra gondoltunk, hogy angolul is kiírhatnák.

Nem tudunk leállni az ünnepségsorozattal, Krmpl születésnapját naponta megünnepeljük, inkább össze se számolom, hány torta készült eddig.

Közben meg ezt a csokis, diós tortát is megsütöttem pészáhra, azt nem tudom csak, hogy mikor jut idő egy kis tavaszi böjtre. Mert az elmúlt negyven napban erre nem volt lehetőségünk.

Összetört pászka helyett maceszliszttel is készíthető, én jobban szeretem, ha maradnak benne macesz darabok.

A recept erdélyi eredetű, bár ennek nem tudom, ha van jelentősége. Mostanában tanulmányozom az erdélyi, romániai zsidó konyhát. És bár egyelőre nem vagyok szakértője a kérdéskörnek, olyan nagyon nagy különbségeket nem fedezek fel.

Hozzávalók:

6 tojás
125 g dióbél
120 g csokoládé (70%)
200 g nádcukor
2 közepes alma
70 g macesz (v ugyanennyi maceszliszt)
1 csipet só

Az almát megpucolom, kiveszem a magházát, és a reszelő legapróbb lyukán apróra reszelem. A csokoládét összetöröm. A pászkát egy zacskóba teszem, sodrófával összeaprítom amennyire csak tudom. Ezután a diót is durvára töröm/vágom.

Az almát felforralom, beleteszem a csokoládét, és addig kevergetem, míg elolvad. Félreteszem.

A tojásokat szétválasztom, a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral. Belekeverem a pászkát és a diót. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verek. Óvatosan beleforgatom a csokoládé masszába.

180 fokon 40-45 perc alatt megsütöm.

Szeletelni csak hidegen lehet!

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

Mentés

Mentés

Címkék: torta desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4312428985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása