09
01/2017
1

Gesztenyés habcsóktekercs

habcsoktekercs_kicsi.jpg

Itt volt az ideje, hogy felkerüljön egy olyan bejegyzés, amiről kiderül, hogy nálunk is volt karácsonyi sütemény. Igaz, hogy szilveszterre készült el, de fejben már egy héttel korábban is megvolt.

Merthogy nekem a karácsonyi süteményt az utóbbi években nem egy bizonyos fajta jelenti, hanem bármi, amiben gesztenye van. Így – bár ez a blogon nem látszik – nálunk minden évben egy újabb gesztenyés desszert is megjelenik a karácsonyi asztalon. Aminek nem írom le a receptjét, tehát el is felejtem. Na ezen próbálok változtatni ezentúl:)

Ebbe a tekercsbe beletettem mindent, ami a kedvencem: pavlova, gesztenye, és hogy mások se reklamáljanak, került rá csoki. Mondjuk azért is, hogy egy picit egyensúlyozza az édességét. Merthogy ezt kicsit édesen nem lehet megcsinálni: a gesztenyepürében adott volt a cukor mennyisége, a habcsókba pedig muszáj, különben az állaga nem lesz jó.

Hozzávalók:

a habcsókhoz:
160 g tojásfehérje
25 ml citromlé
200 g cukor
1 ek keményítő

a gesztenyekrémhez:
500 g gesztenyepüré-massza
300 g mascarpone

a csokimázhoz:
125 g 70 %-os csokoládé
50 ml tejszín
35 g vaj
1 ek cukor

A tojásfehérjékből elkezdek habot verni, amikor már lágyan habos, belekeverem a citromlevet és a cukor harmadát. Tovább verem, majd ismét adok hozzá egy kevés cukrot. Amikor már majdnem késznek ítélem, hozzáadom a maradék cukrot és keményítőt. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm a habot, és 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből hűlni hagyom.

A gesztenyekrémhez összekeverem a szobahőmérsékletű hozzávalókat, és kézi mixerrel kihabosítom.

A kihűlt habcsók-lapot alufóliára borítom úgy, hogy a sütőpapír felül legyen, azt lehúzom róla. Megkenem a gesztenyekrémmel, és a fólia segítségével feltekerem.

A csokoládét gőzfürdő felett megolvasztom. Beleöntöm a kissé felmelegített tejszínt, összekeverem. Beledolgozom a kockákra vágott, puha vajat és a cukrot. A tekercs tetejére kenem, és hideg helyre teszem, hogy megdermedjen.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9512110995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anima_trix 2017.01.11. 00:16:09

a gesztenyés sütiket én is imádom... a mascarpone annyira lággyá teszi a krémet, hogy egyszerűen megunhatatlan...mióta rátaláltam a lidlkonyha oldalára, még sok finom Mautner Zsófi és Széll Tamás recepttel bővült a recepttáram. Nem rég lett kész a Joghurtos-fűszeres almatortám, és isteni
süti beállítások módosítása