18
11/2016
0

Hasfájás utáni gyomorkímélő csirke

 

kicsicsirke_1.jpg

A gyomorrontás - bármi legyen a kiváltó oka –, ugyanolyan betegség, mint a többi, amelynek kezelése kellő figyelmet igényel.

Elsősorban figyelnünk kell az étkezésünkre. A teljes koplalás nem ajánlott, hiszen valamennyi táplálékra ezekben  a napokban is szükségünk van. Az viszont tény, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk.

Az első napon lehetőleg ne együnk semmi szilárdat, viszont fogyasszunk annál több folyadékot. Vizet, teát, ez utóbbit mindenféle édesítés nélkül. Kortyonként igyuk, ne hirtelen felhörpintve, hogy ne hirtelen terheljük meg a gyomrunkat. Ilyenkor nem tesznek jót a túl hideg, vagy forró italok sem, lehetőleg szobahőmérsékletű folyadékokat fogyasszunk.

Másnap, ha már kicsit javult az állapotunk, fokozatosan, szintén naponta többször, kis adagokban ehetünk főtt rizst, főtt krumplit. A reszelt alma is jót tesz a gyomornak. A zsírmentes zöldségleves is ajánlott ilyenkor, ami nem csak kímélően táplál, hanem pótolja az elvesztett vitaminokat, és nyomelemeket is. Ihatunk sárgarépalevet, csipegethetünk natúr kekszet.

Továbbra se feledjük a legfontosabb szabályt: mindenből csak keveset fogyasszunk, és mindent alaposan rágjunk meg!

Kerüljük a zsíros, vagy nagyon rostos élelmiszereket, a fűszeres ételeket. Ne fogyasszunk cukrot, édesítőszereket.  

Nem tanácsos ilyenkor a tejtermékek fogyasztása sem. Ez alól kivételt képez a natúr joghurt, amely segíti a bélben lévő jó baktériumok számának növekedését. Húsokkal a harmadik-negyedik napon próbálkozzunk, eleinte főtt csirkével.

Az enyhe hasmenést otthon is kezelhetjük folyadékpótlással és egyszerű diétával, illetve vény nélkül kapható szerekkel, valamint probiotikumok alkalmazásával. A kímélő étrend mellett érdemes probiotikumokkal is segíteni a bélrendszerünket annak érdekében, hogy bélflóránk minél hamarabb helyreállhasson. Olvass bővebben a gyomorrontás kezeléséről itt!

Zsírosabb ételekkel, nehezebb húsokkal akkor próbálkozzunk, ha már teljesen rendben van a gyomrunk, minden fájó, vagy csak kellemetlen tünetünk is elmúlt. (X)

Az alábbi csirkét akkor készítsük, ha rágondolni se bírunk a főtt csirkére, de jó lenne továbbra is gyomorkímélő ételeket enni. Tulajdonképpen a saját zsírjában sül meg, közben nem szárad ki.

Hozzávalók:

1 csirkecomb személyenként


A csirkecombokat bőrös felükkel felfelé egy tálba helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd lehúzzuk a bőrét, és azonnal tálaljuk.

Főtt krumplival, és kevés, apróra vágott petrezselyemmel elkevert joghurttal kínáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

Címkék: főétel húsos

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr6011970429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása