25
07/2016
0

Gyomorkímélő étrend az egészség szolgálatában

gyomorkimelo-etrend.jpg

Az emésztési nehézségek, a különféle gyomorbetegségek az egész szervezet működésére és az általános közérzetre is rányomják bélyegüket. Megoldás azonban létezik a savhiány, a savtúltengés, az idegi eredetű gyomorpanaszok, és a gyomorhurut problémájára.

A táplálkozásra való odafigyelés rendkívül fontos annak érdekében, hogy sikerüljön normalizálni a helyzetet és végleg búcsút mondani a panaszoknak.

Kímélő ételek kis adagokban

A gyomor munkájának megkönnyítése érdekében célszerű kis adagokat fogyasztani többször a nap folyamán, a falatokat pedig ajánlott alaposan megrágni. A túlságosan intenzív fűszerezés éppen úgy kerülendő, mint a finomított szénhidrátokat és cukrot tartalmazó ételek. A teljes kiőrlésű kenyerek remek választásnak bizonyulnak, de érdemes joghurtot, kefirt, túrót, és gomolyasajtot is rendszeresen fogyasztani. A bélflóra helyreállításához a probiotikumok is javasoltak, melyeknek köszönhetően az immunrendszer is garantáltan erősödni fog.

Savproblémák ellen

A kefir-kúra mellett a friss zöldségekből készült főzelékek ajánlottak, a rizs és a burgonya pedig mind savhiány, mind savtúltengés esetén bizonyított már. Savképző hatásáról a bor is ismert, ám fontos tudni, hogy ez csak pillanatnyi megoldást kínál a problémára, de hosszabb távon biztosan nem lehet jó választás, ugyanis gyomorhurutot idézhet elő, és akár nyálkahártya-fekélyesedéshez is vezethet.

Főzelékfogyasztás puffadás nélkül

Sokak számára jelent problémát, hogy egyes zöldségféléktől puffadni kezdenek. A kelkáposztát, karalábét vagy káposztát célszerű fedő nélkül főzni, így távozni fognak azok az illóanyagok, melyek egyébként felelőssé tehetőek a puffadásért. Továbbá érdemes tisztában lenni azzal is, hogy minden ételt a megfelelő hőmérsékleten célszerű fogyasztani, így elkerülhető, hogy a gyomorba túlságosan forró, vagy nagyon hideg étel kerüljön, ez ugyanis szintén bírhat irritáló hatással.

Lúgosító étrend és bőséges folyadékbevitel

A szervezet elsavasodása sokak esetében okoz megbetegedést. A lúgosító étrend éppen ezért remek választásnak bizonyul. A növények fogyasztása, a gyümölcsök, a főzelékek és a rostokban gazdag élelmiszerek segítenek az állati eredetű táplálékok miatt is kialakuló savasodást megszüntetni. A különféle korpákat joghurtba keverve kiválóan lehet fogyasztani, és a súlycsökkentéshez is hozzájárulhatunk ilyen módon. Egy-két napig tartó böjt is hasznos lehet, de az almakúra is bizonyította már hatékonyságát az emésztési problémákkal kapcsolatban. (X)

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr318912618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása