07/20162
Croziflette - francia rakott tészta
Roppant izgalmas volt a tegnapi nap a touron, érdemes megnézni a szakirodalom idevágó képriportját. Szóban legyen elég annyi, hogy 146 kilométerrel, egy első, egy második, egy kiemelt, és hegyi befutóként egy újabb első kategóriás heggyel kellett megbirkózniuk a versenyzőknek.
Több esés után végül Bardet magabiztosan nyerte meg a szakaszt. Bauke Mollemát leszámítva szinte mindenki minimalizálta a veszteségeit, mindezek ellenére jelentősen átalakult az összetett.
A #TourdeSerpenyő házatáján ma borult majdnem minden, és elképesztően sok kompromisszum lett a vége. A másik megoldás az lett volna, hogy veszek egy üveg bort, és azzal köszöntöm a tourázókat.
Kiválasztottam ugyanis egy szuper receptet, kigúgliztam, hol lehet kapni a hozzávaló spéci sajtot. Elmentem a közeli szakboltba, ahol kiderült, hogy a Reblochon sajt, a Rhone-Alpes egyik jellegzetes tejterméke, nyáron nem kapható annak ellenére, hogy az interneten ezt írta. (Pedig hallottam már arról, hogy nem kell mindent elhinni az internetes világhálónak:)) A boltot, a Le Gourmet de Bordoaux-ot mindenkinek ajánlom, ha francia alapanyagot keres.
Próbáltam meggyőzni a francia eladót, hogy javasoljon valamit helyette, de ő nagyon tartotta magát, és folyton azt ismételgette, hogy olyan sajt nincs. Az kiderült, hogy ez egy különlegesen olvadó sajt, az étel is attól lesz különleges, hogy a sajt lefolyik sülés közben, körbeölelgetve a krumplikat, tésztákat. Egy pillanatra majdnem megingott, kérdezte, hogy franciák lesznek-e a vacsorán, de hamar rájött, hogy nemfranciákat sem lehet ilyen rettenetesen aljas módon átverni.
Végül nem volt erőm kitalálni mást, és bevállaltam a nagy csalást. Így is nagyon finom volt, tehát az eredeti házzávalókból ezerszeresen az lehet. Ígérem, majd télen, amikor lesz igazi Reblochon, elkészítem ismét, és frissítem a bejegyzést.
A croziflette a régió egy jellegzetes étele, helyi alapanyagokból készül: Reblochon sajt, sonka, tejszín. Na meg tészta. A tartiflette, a sajttal rakott krumpli testvére. Akár a tartiflette, a croziflette is a sajtkészítők találmánya. Ezzel kívánták elősegíteni a Reblochon sajt széleskörű fogyasztását.
Az igazi croziflette-hez tehát másféle tészta és sajt kell. A többi stimmel. Mivel igazi tészta itthon nincs, válasszuk a legapróbbat, amit találunk. Orso lett volna igazi, de most az sem volt. Az eperlevél ugyan hasonlít rá, de túl vékony.
A fotón elrejtettem egy tányért, amit Lantos Judit készített.
Hozzávalók:
25 dkg apró tészta
15 dkg Reblochon sajt (félve írom le, és egy idő után törölni fogom: camembert használtam, de abból legalább jófajtát)
2 dl habtejszín !!! (cukor nélkül, felveretlenül)
1 dl száraz fehérbor
10 dkg sonka
1 kis fej hagyma
2 ev olívaolaj
kevés vaj a forma kikenéséhez
só, bors
A tésztát az előírásnak megfelelően megfőzzük. Közben a hagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Beleszórjuk az apró kockákra vágott sonkát. Felöntjük a tejszínnel és a borral, 1-2 percig forraljuk, majd belekeverjük a főtt, leszűrt tésztát. Megszórjuk borssal, ha kell, sózzuk.
A sajtot két félkörre vágjuk. Az egyiket vékonyan felszeleteljük, a másikat vízszintesen három félkörre vágjuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a sonkás tészta felét. Ráhelyezzük a vékony sajtszeleteket, majd rásimítjuk a tészta másik felét. A tetejére tesszük a félkör alakú sajtszeleteket.
180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt összesütjük. Salátával kínáljuk.
Holnap, a 2016-os Tour de France utolsó napján Al dente várja a versenyzőket.
Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
behr 2016.07.24. 08:07:04
Ja, nem semmi esesek voltak tegnap a Tour-on.